Zisk ruskej Sberbank sa v prvom kvartáli prepadol o 58 %

Najväčšia ruská banka dosiahla v prvom kvartáli zisk 30,6 mld. RUB

Najväčšia ruská banka Sberbank dosiahla v prvom kvartáli zisk 30,6 mld. rubľov (RUB). V porovnaní s rovnakým kvartálom vlaňajška to znamená prepad o 58 %, výsledok však prekonal očakávania analytikov. Banka o tom informovala vo štvrtok. Sberbank je podobne ako ďalšie veľké ruské banky terčom západných sankcií pre úlohu Moskvy v konflikte na Ukrajine a čelí aj negatívnym dopadom spomalenia ruskej ekonomiky. Analytici oslovení agentúrou Reuters odhadovali, že banka dosiahne v prvých troch mesiacoch tohto roka zisk 21,6 mld. RUB po zisku 72,9 mld. RUB v prvom kvartáli 2014.

Sberbank vyčlenila v prvom kvartáli na problémové úvery rezervy vo výške 114,9 mld. RUB. Podiel nesplácaných úverov ku koncu marca vzrástol na 3,9 %. Návratnosť akciového kapitálu klesla o 9,4 percentuálneho bodu na 5,9 %. Znížila sa aj úroková marža, a to o dva percentuálne body na 3,7 %, keď ju nadol stlačili vyššie náklady financovania prostredníctvom centrálnej banky krajiny. Tá v polovici decembra zvýšila základnú úrokové sadzbu na 17 %, odvtedy však postupne klesla na úroveň 12,5 %.

Sberbank spravuje zhruba 30 % celkových aktív v ruskom bankovom sektore dominantná pozícia na trhu ju čiastočne uchránila od najhorších dopadov spomalenia ekonomiky, uviedla agentúra Reuters.

Na Slovensku pôsobí Sberbank Slovensko. Do konca októbra 2007 pôsobila na trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Vo februári 2012 sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. februára 2013.

(1 EUR = 56,410 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy