Nižšia DPH môže utlmiť cezhraničné nákupy

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané základné potraviny na 10 % môže priniesť utlmenie cezhraničných nákupov. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV analytik obchodu zo spoločnosti TERNO Ľubomír Drahovský. „Úroveň DPH sa vyrovná susedným krajinám, alebo bude aj nižšia. Nákupy v Rakúsku alebo v krajinách, ako je Česko a Poľsko, kde je potrebné vymieňať menu, už nebudú také výhodné ako doteraz,“ zdôraznil Drahovský.
Domáci výrobcovia potravín by však nemali očakávať, že im zníženie tejto spotrebnej dane veľmi pomôže. „Stále musia súperiť s dovážanou konkurenciou. Naša potravinárska výroba objemami nestíha zásobovať maloobchod a potreby spotrebiteľa na Slovensku. Nižšia DPH im môže priniesť isté uľahčenie v konkurenčnom boji. Stále sa však musia snažiť o čo najvyššiu efektivitu výroby,“ dodal Drahovský s tým, že zníženie DPH sa nemusí ukázať ako vydarený marketingový ťah. „Pre ľudí, ktorí si myslia, že ich nákupy budú cenovo o 10 percent nižšie, to môže priniesť sklamanie. Ak sa to prejaví v jednej tretine z cien, tak to bude veľa,“ upozornil analytik.
Aby sa však toto opatrenie naozaj premietlo do konečných cien, vláda chce rokovať s obchodníkmi, podpísať s nimi memorandá či zaviesť kontrolné hliadky. Drahovský v tom vidí paralelu s obdobím pred prijatím eura, keď výrobcovia a obchodníci postupne zvyšovali ceny. „Vláda by mala navrhnúť memorandum, ktoré sa bude týkať nielen obchodu, ale aj spracovateľov, dodávateľov a prvovýrobcov. Polrok pred znížením DPH je znovu priestor, aby na to zareagovali tieto subjekty a pripravili sa na to, že to bude mať dosah na ich podnikanie. Situácia sa opakuje a rast cien v tomto období sa nedá vylúčiť,“ dodal Drahovský.
Zníženie DPH od 1. januára 2016 na 10 % na vybrané základné potraviny, akými sú čerstvé mäso, mlieko, maslo a chlieb je súčasťou druhého sociálneho balíka, ktorý v sobotu (23.5.) na pracovnom sneme Smeru-SD predstavil premiér a predseda strany Robert Fico.

Súvisiace články

Aktuálne správy