Írska vláda súhlasí s tým, že IAG kúpi Aer Lingus

Súhlas írskej vlády s predajom jej 25-percentného podielu otvára dvere pre to, aby IAG formálne ponúkla prevzatie prepravcu Aer Lingus za 1,36 mld. eur

Írska vláda schválila predaj svojho 25-percentného podielu v nízkonákladovej leteckej firme Aer Lingus spoločnosti International Airlines Group (IAG), ktorá je majiteľom britského prepravcu British Airways a španielskej Iberie. Súhlas írskej vlády s predajom jej podielu otvára dvere pre to, aby IAG formálne ponúkla prevzatie Aer Lingus za 1,36 mld. eur.

Vedenie Aer Lingus odporučilo súhlasiť s návrhom IAG na prevzatie ešte v januári, ale proces sa spomalil, pretože írska vláda chcela dostať ubezpečenia, že sa zachovajú pracovné miesta, transatlantické spojenia a linky do Londýna. Kúpa firmy Aer Lingus umožní spoločnosti IAG rozšíriť lukratívne transatlantické spojenia z letiska v Dubline, ktoré má voľnú kapacitu. Londýnske letisko Heathrow, ktoré je domovským letiskom British Airways, je totiž úplne obsadené. Hodnota akcií oboch leteckých firiem v úvode stredajšieho obchodovania posilnila. Aer Lingus stúpol o 1,6 % a IAG posilnila o 0,6 %.

Prevzatie firmy Aer Lingus je stále podmienené súhlasom jej ďalšieho veľkého akcionára, a to nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair. Robin Byde, analytik spoločnosti Cantor, očakáva, že Ryanair ponuku IAG akceptuje. Konštatuje, že dodatočnú finančnú hotovosť firma Ryanair určite privíta a pravdepodobne to urýchli jej plánované spätné odkupovanie akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy