Ruská ekonomika na kolenách? Ani náhodou!

, FTAlphaville Foto: SITA

Ekonómovia môžu tvrdiť, že dnes panuje len ticho pred búrkou. Ale ekonomický kolaps v Rusku takto jednoducho nevyzerá. Veľkú úlohu v tom určite hrá dôvera. Celý rad bežných Rusov momentálne verí, že ich vláda problémy zvládne. Nezamestnanosť zostáva nízka, centrálnu banku pochválili za zvládnutie menovej krízy.

V posledných šiestich mesiacoch sa veľa hovorilo o kolapse ruskej ekonomiky. Ten mal prísť v dôsledku sankcií a klesajúcich cien ropy na strane jednej a korupcie, vysokej inflácie, neefektívnej výroby, starnúcej infraštruktúry a nedostatočných inovácií na strane druhej. Rad ekonomických dát skutočne ukazuje na veľký útlm, sama vláda hovorí o dvoch ťažkých rokoch, ktoré pred krajinou stoja. A ekonómovia aj túto predikciu považujú za prehnane optimistickú.

Cez všetko uvedené to ale v samotnom Rusku na hlbokú krízu nevyzerá. Nenájdete tu žiadne fronty pred obchodmi ako vo Venezuele. Nákupné centrá sú plné ľudí, ktorí nakupujú tovar zo Západu, supermarkety sú plne zásobené, aj keď steaky dnes nie sú z Austrálie, ale z Argentíny. Všade sa objavujú nové kaviarne. Cesty sú stále preplnené rovnako ako verejná doprava a letiská sú zase plné Rusov, ktorí letia za slnkom na Floridu či do Thajska.

Inflácia síce stále zostáva vysoko, ale postupne klesá a centrálna banka môže prikročiť k miernemu znižovaniu sadzieb. Akcie a dlhopisy sú všeobecne považované za podhodnotené a teraz si vedú v porovnaní s inými rozvíjajúcimi sa trhmi dobre. Na firemnej úrovni je poznať, že už nedochádza k takému počtu transakcií a investície spomalili, ale západné firmy tu stále dosahujú vyššie ako na saturovaných vyspelých trhoch. Niektoré významné firmy tu obmedzili svoje operácie, ale len málo z nich sa úplne stiahlo. Spoločnosti ako Ikea či Nestlé potvrdzujú, že na ruskom trhu chcú podnikať dlhodobo. Situácia je úplne iná ako v rokoch 2008 a 2009, keď sa plne prejavila globálna finančná kríza a aktivita v oblasti fúzií a akvizícií úplne zamrzla.

Zhodnotiť vplyv sankcií je zložité. Určite sú citeľné, čo sa týka dostupnosti financií. Stále väčšiu aktivitu tu ale vyvíjajú čínske banky a sankcie sú navyše cielené a nepredstavujú plošná embarga, ako sú pravidlá platné pri Iráne či Severnej Kórey. Ďaleko viac citeľný dopad mal prepad cien ropy. Pokiaľ ale odhliadneme od politickej rétoriky, nedošlo k žiadnym krokom, ktoré by mohli ruskú ekonomiku dostať na kolená. Rovnako tak majú len veľmi mierny vplyv ruskej odvetné sankcie. Všetko sa môže rýchlo zmeniť, ale zatiaľ sú na tom Rusko a jeho občania dobre.

Autorom je Ian Ivory z právnickej kancelárie Goltsblat BLP.

Súvisiace články

Aktuálne správy