EÚ a Švajčiarsko majú dohodu o daňovej transparentnosti proti daňovým podovodom

Európska komisia (EK) oznámila, že EÚ a Švajčiarsko dnes podpísali historickú dohodu o novej daňovej transparentnosti, ktorá sa týka automatickej vzájomnej výmeny informácií o finančných účtoch rezidentov krajín EÚ a Švajčiarska.
Dohoda znamená koniec švajčiarskeho bankového tajomstva pre obyvateľov krajín EÚ. Bude brániť schémam pre daňové podvody, keď podvodníci zatajovali nelegálne príjmy na švajčiarskych účtoch.
Dohodu, ktorá nadobudne platnosť v roku 2018, v mene EÚ podpísali eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti, dane a clá Pierr Moscovici a lotyšský minister financií Janis Reirs, ktorého krajina predsedá Rade EÚ. Za Švajčiarsko dohodu podpísal štátny tajomník pre medzinárodné finančné záležitosti Jacques de Watteville.
„Dnešná dohoda predznamenáva novú éru transparentnosti a daňovej spolupráce medzi EÚ a Švajčiarskom. Je to ďalšia rana pre daňových podvodníkov a ďalší krok smerom k spravodlivejšiemu zdaneniu v Európe,“ opísal Moscovici uzavretú dohodu.
Komisár pripomenul, že EÚ presadzuje politiku automatickej výmeny informácií v tejto oblasti s nádejou, že jej medzinárodní partneri budú túto snahu nasledovať.
Nová dohoda medzi EÚ a Švajčiarskom je plne v súlade s požiadavkami na posilnenie transparentnosti, ktoré požadovali členské štáty únie a na ktorých sa dohodli v minulom roku.
Komisia v súčasnosti uzatvára rokovania o podobných dohodách aj s Andorrou, Lichtenštajnskom, Monakom a San Marínom.

Súvisiace články

Aktuálne správy