Koniec bankového tajomstva: EÚ podpísala dohodu so Švajčiarskom namierenú proti daňovým únikom

, ČTK Foto: SITA

Európska únia v stredu podpísala dohodu so Švajčiarskom o daňovej transparentnosti. Tá bude pre obyvateľov EÚ znamenať koniec švajčiarskeho bankového tajomstva a znemožní im ukrývať na účtoch v švajčiarskych bankách nezdanené peniaze, napísala agentúra AFP.

EÚ a Švajčiarsko si podľa dohody budú od roku 2018 automaticky vymieňať informácie o bankových účtoch svojich obyvateľov. "Dohoda ohlasuje novú éru daňovej transparentnosti a spolupráce medzi EÚ a Švajčiarskom. Je to ďalší úder namierený proti daňovým podvodníkom a ďalší krok k spravodlivejšiemu zdaneniu v Európe," uviedol eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici.

Členské štáty EÚ budú vďaka dohode každoročne dostávať údaje o účtoch svojich daňových poplatníkov u švajčiarskych bánk. Informácie budú zahŕňať napríklad meno, adresu, dátum narodenia a stav konta. Moscovici v súčasnosti pracuje na podobných dohodách s Andorrou, Lichtenštajnskom, Monakom a San Marínom. Ich podpis sa očakáva ešte v tomto roku, napísala agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy