Štát motivuje: Investičné sporenie má byť daňovo zvýhodnené

, TASR Foto: SITA

Občania si budú môcť pravdepodobne od budúceho roka sporiť v rámci daňovo zvýhodneného investičného sporenia. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorú dnes schválila vláda.

Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré právnu normu pripravilo, stanovilo niekoľko podmienok, pri ktorých sa bude uplatňovať daňové zvýhodnenie investičného sporenia. Maximálna výška finančných prostriedkov, ktorú budú môcť ľudia investovať, nesmie presiahnuť za daný kalendárny rok 3000 eur, pričom do tejto sumy sa nezapočítavajú reinvestície v rámci investičného portfólia. "To musí byť zriadené najmenej na 15 rokov a v období 15 rokov od jeho vytvorenia nebude klientovi vyplatené plnenie," priblížil rezort financií.

Investované peniaze majú občanom spravovať obchodníci s cennými papiermi, pričom finančné prostriedky majú byť investované do portfólia prostredníctvom zákona o cenných papieroch. "Portfólio môžu tvoriť iba cenné papiere a iné finančné nástroje prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu," doplnilo MF SR.

Ministerstvo teda navrhuje daňovo zvýhodniť príjmy plynúce z prevodu cenných papierov, opcií a príjmy z derivátových operácií, ak budú splnené podmienky ustanovené zákonom o cenných papieroch pre špecifický finančný produkt zadefinovaný ako dlhodobé investičné sporenie. "Na rozdiel od doteraz existujúcich foriem podpory dlhodobého sporenia sa daňové zvýhodnenie nevzťahuje na vstupnú investíciu, ale na príjmy plynúce z prevodu cenných papierov získaných až v priebehu sporenia, čo predstavuje lepší model napríklad z pohľadu motivácie klienta pokračovať v sporení," skonštatovalo MF SR.

Novela zákona prináša aj ďalšie zmeny. Rezort financií v nej navrhuje daňové zvýhodnenie príjmov z predaja cenných papierov prijatých na obchodovanie na burze, ak doba medzi nadobudnutím a predajom presiahne jeden rok a za podmienky, že daňovník o takýchto cenných papieroch neúčtoval ani neviedol daňovú evidenciu.

Cieľom novely zákona je podľa MF SR podporiť rozvoj kapitálového trhu na Slovensku a zvýšiť motiváciu obyvateľstva investovať na ňom. Právna norma by mala nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy