Aké deti, také starosti: Kedy musia rodičia platiť za dlhy svojich potomkov?

, Provident Financial Foto:thinkstock

Veľké starosti sú vo väčšine prípadov spojené s peniazmi. Aké povinnosti a práva majú rodičia, ak ich deti nesplácajú požičané, ak ručia svojim majetkom za ich dlhy? Kedy môžu svojich potomkov vydediť?

Povinnosti rodičov určuje zákon
Rodičia sú zo zákona povinní vyživovať svoje deti do času, kým nie sú schopné živiť sa samé. Potom ich už neviaže povinnosť, ale vôľa pomáhať svojim deťom v prípade, že sa dostanú do ťažkostí a nie sú schopné svoje dlhy splácať. „Iné je to v prípade, ak sa rodičia stali ručiteľmi svojich detí, teda, že sa písomne zaviazali zaplatiť banke dlh namiesto dlžníka (detí), ručia za dlh, ak dlžník neplatí riadne a včas. To znamená, že banka sa obracia v prípade neschopnosti dlžníka splácať svoj dlh na ručiteľa a ten je povinný dlh splatiť. Ak nie je schopný svoj ručiteľský záväzok splniť, exekútor má právo siahnuť na ručiteľov majetok, napr. na dom, auto, peniaze…,“vysvetľuje Karin Raková zo spoločnosti Provident Financial.

Poistenie na zlé časy
Rodičia môžu prebrať po deťoch záväzky v prípade závažných zdravotných či dokonca smrteľných prípadov, ale povinní to urobiť nie sú. Odborníci odporúčajú dlžníkom, aby sa minimálne pre prípad smrti a trvalej invalidity, čo predstavuje ten najzákladnejší balíček poistenia úveru, poistili. Aby pre rôzne nepredvídateľné situácie nespôsobili ťažkosti svojim najbližším.

 „Buď prestaneš…alebo ťa vydedím!“
V prípade, že rodičia sú zúfalí zo správania svojich detí, ktoré vedú trvale neusporiadaný život, môžu ich vydediť. Vydediť potomka možno len za podmienok určených zákonom a formou závetu. Závet môže byť napísaný vlastnou rukou alebo v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice, nesmie v ňom chýbať deň, mesiac, rok a vlastnoručný podpis. 

Potomkov možno vylúčiť z dedenia úplne, ale aj z časti. Formálne sa to robí spísaním listiny o vydedení. Listina musí obsahovať konkrétny dôvod, prečo bude potomok vydedený. Listina o vydedení môže byť zahrnutá do závetu alebo sa môže napísať samostatne. Nedodržanie zákonných dôvodov na vydedenie vedie neskôr k súdnym sporom. Vydedení potomkovia sa môžu na súd obrátiť v trojročnej premlčacej lehote vo veci určenia neplatnosti listiny o vydedení. „Ak súd dospeje k záveru, že dôvod na vydedenie nebol, majú dedičia nárok na svoj zákonný podiel,“ dodáva Raková.

Ak závet nie je, alebo je neplatný, prechádza majetok na dedičov zo zákona. To platí aj o majetku, ktorý poručiteľ nedal do závetu. Závetom spísaným do zápisnice na notárskom úrade dokážete predísť chybám. Ďalšou výhodou takéhoto spísania je, že sa testament automaticky dostane do Notárskeho centrálneho registra závetov. To znamená, že sa testament objaví na prerokúvaní dedičstva a pozostalým nepomôže, ak ho zamlčia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy