Na stavbách sa budú umiestňovať aj umelecké diela

Na novostavbách alebo na obnovených existujúcich stavbách pribudnú umelecké diela. Počíta s tým nový stavebný zákon, ktorý dnes schválila vláda.
Generálny projektant bude od júla budúceho roka povinný vytvárať v projektovaní stavieb určených pre verejnosť priestor pre umiestnenie umeleckých diel. Nebude sa to týkať líniových stavieb, teda napríklad diaľníc, letísk, prístavov, ropovodov či plynovodov.
Ministerstvo kultúry zároveň vydá všeobecne záväzný právny predpis, v ktorom ustanoví druhy a formy umeleckých diel v stavbe. Rovnako to, akú časť investičných prostriedkov z rozpočtu verejnej správy musí stavebník vyčleniť na ich obstaranie a umiestnenie.
Ako pripomína ministerstvo Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, umelecké diela sa na stavbách nachádzali od čias Uhorského kráľovstva až do roku 1989. Sochy, reliéfy, vitráže možno vidieť na historickej architektúre. Po Nežnej revolúcii sa záujem o ich umiestňovanie vytratil. Bránia sa tomu najmä investori a dodávatelia stavieb.
Zákon upravuje tiež ochranu umeleckých diel na stavbách alebo verejnom priestranstve pred poškodením alebo zničením stavebnou činnosťou.
Ak sa bude stavba realizovať tam, kde je umiestnené umelecké dielo, projektant vyzve jeho autora alebo iného nositeľa práv k nemu, aby mu oznámil, ako s ním chce naložiť. Ak z projektovej dokumentácie vyplýva, že sa predmetné dielo nepoužije v navrhovanej stavbe, stavebný úrad prizve do konania pred stavebným úradom aj autora alebo iného nositeľa práv k nemu.

Súvisiace články

Aktuálne správy