DPH na tampóny: Prečo ju musíme platiť za menštruáciu?

, BBC;Independent;TASR

Austrálskej ženy sa búria. Zatiaľ čo celý rad hygienických potrieb je oslobodených od desaťpercentnej dane z pridanej hodnoty, dámske vložky a tampóny nie. Pod petíciu, aby vláda prestala "zdaňovať telesné funkcie", sa už nazbieralo viac než 96 tisíc podpisov a zmenu sľubuje aj minister financií Joe Hockey.

"Kondómy, lubrikanty, opaľovacie krémy a nikotínové náplasti nie sú zdanené, pretože sú zaradené medzi dôležité zdravotné potreby. Nie sú však reprodukčné zdravie a hygiena desiatich miliónov Austrálčaniek rovnako dôležité?" Pýta sa v texte petície s názvom "Nezdaňujte moje mesiačky" jej iniciátorka Subeta Vimalarajahová.

"Zatiaľ sa to nerieši a hygienické potreby neboli oslobodené od dane, pretože politici sa buď hanbia riešiť menštruáciu, alebo chcú, aby sme za ňu doslova platili. Každopádne je to sexistické," uviedla Vimalarajahová na svojom blogu.

DPH, ktorá v Austrálii nahradila niekoľko rôznych federálnych aj štátnych daní, zaviedla vláda konzervatívcov Johna Howarda v roku 2000, píše BBC. Vďaka tlaku opozície od nej boli oslobodené základné potraviny, niektoré vzdelávacie kurzy a lieky. Požiadavky, aby sa výnimka týkala aj dámskych hygienických potrieb, však Howard odmietol s tým, že by to bolo už príliš.

Každú zmenu DPH musí schváliť federálna vláda i administratívy jednotlivých austrálskych štátov a teritórií. Minister financií Joe Hockey vyhlásil, že ich chce požiadať, aby daň na dámske hygienické potreby zrušili. Premiér Tony Abbott je však skeptický. Aj keď vraj chápe, prečo chce mnoho ľudí daň zrušiť, jeho vláda momentálne nič také nemá v pláne, povedal podľa webu The Independent.

Premiérom Ficom avizované zníženie DPH z 20 na 10 percenta sa na Slovensku dotkne len malého počtu položiek spotrebného koša. "Na základe nateraz dostupných informácií očakávame, že táto zmena sa dotkne len malého počtu položiek spotrebného koša, akými sú chlieb, pečivo, čerstvé mäso, mlieko a maslo s vplyvom približne -0,1 percentuálneho bodu na celkovú infláciu v závislosti od veľkosti prenesenia zníženia DPH do výsledných cien pre spotrebiteľa," uviedla NBS.

"Neexistujú žiadne plány na zmenu zákona. Keď na  Západe oslavovali sexuálnu revolúciu a feminizmus, my sme mali komunistický režim. A do dnes môžete cítiť, že sme tieto významné zmeny preskočili. Neexistuje žiadny záujem od politických strán postaviť sa za tieto otázky,“ cituje BBC Dianu Fabiánovú, režisérku filmu Mesiac v nás, dokument o menštruácii, s ktorým precestovala celý svet.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy