Piketty: Prístup EÚ k Grécku je neskutočne drastický

, ČTK Foto: SITA

Ekonóm Thomas Piketty upozorňuje, že je nefér chcieť po Grécku splatiť dlh do posledného eura, keď Francúzsko a Nemecko to v minulosti urobiť nemuseli.

Vplyvný francúzsky ekonóm Thomas Piketty v utorok označil za iróniu, že Nemecko a Francúzsko si v 20. storočí, kedy boli vo veľkých dlhoch, nenaordinovali tak drastické riešenie, aké v súčasnosti vyžadujú od Grécka.

"Keď sa pozriete do histórie verejných dlhov v minulosti, máme úrovne verejného dlhu, ktoré sú niekedy aj vyššie, než to, čo máme dnes," povedal Piketty v rozhlasovej stanici France Inter, kde odkázal na prípad Veľkej Británie v 19. storočí a Nemecka a Francúzska v 20. storočí.

Podľa ekonóma existuje niekoľko spôsobov, ako verejný dlh znížiť. Jedným z nich je zníženie inflácie prakticky na nulu a hromadenie primárnych prebytkov, a to po celé desaťročia. "To je riešenie, ktoré môže fungovať, ale trvá veľmi dlho," upozornil.  Primárny prebytok vzniká v situácii, keď sú výdavky štátu nižšie, ako je výber daní. Nepočítajú sa do neho úroky z pôžičiek.

"Iróniou celého príbehu je, že Nemecko a tiež Francúzsko našťastie nepoužili vo svojom prípade toto absurdné riešenie po druhej svetovej vojne, keď sme mali verejný dlh vyšší ako 200 percent HDP, teda ešte viac ako má dnes Grécko," povedal Piketty.

Podľa neho sa využila inflácia, rôzne mimoriadne opatrenia a tiež reštrukturalizácia dlhu, teda oddĺženie. "Celý zahraničný dlh Nemecka bol zrušený v roku 1953," upozornil ekonóm.

"Je neuveriteľné, že dnes vysvetľujeme Španielsku a Grécku, že jediným riešením je vrátiť všetko do posledného eura, aj keď vieme, že to nebude fungovať," zdôraznil Piketty.

Piketty, ktorý je označovaný za ľavicového ekonóma, sa nedávno preslávil svetovým bestsellerom "Kapitál v 21. Storočí." Dokázal šokovať aj nadchnúť verejnosť a spôsobil rozruch medzi ekonómami, ktorí sa do seba pustili s vervou boxerských zápasníkov. Prvýkrát sa teória plná štatistík na neuveriteľných 700 stranách vyšvihla na predné priečky tabuliek predajnosti. Meritum knihy nám ale nič neobjasní. Piketty pracuje s tézou, že súčasná hospodárska nerovnomernosť nebola od rokov predchádzajúcich prvej svetovej vojne ešte nikdy tak hlboká. A to ani napriek faktu, že v tom čase neexistovalo vlastne žiadne sociálne prerozdeľovanie a progresívne zdanenie.

Mnoho ekonómov to ale odmieta s poukázaním na to, že Piketty predkladá údaje o vývoji len hrubých príjmov pred zdanením a bez započítania stále vyšších vládnych sociálnych transferov, čo hrubo skresľuje obraz súčasnej situácie.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy