KDH opäť nepresadilo rodinné podnikanie

Vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 26. mája (SITA) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) v parlamente opätovne neuspelo so zavedením rodinného podnikania na Slovensku. Parlament návrh zákona poslancov za KDH o rodinnom podnikaní neschválil.

Slovensko na rozdiel od väčšiny krajín Európskej únie podľa kresťanských demokratov nemá legislatívne upravené rodinné podnikanie ako tradičný spôsob podnikania pre členov rodín. Zákon mal vytvoriť lepšie podmienky pre ekonomické zabezpečenie rodín, stabilný a dlhodobo udržateľný spôsob zamestnanosti a príjmu. Podľa opozičných zákonodarcov by mal odbremeniť sociálny systém štátu a znížiť podiel šedej ekonomiky.

Kresťanskí demokrati navrhovali tri právne formy rodinného podnikania, a to rodinnú živnosť, farmu a obchodnú spoločnosť. Rodinná živnosť by mala byť rodinný podnik na báze živnosti, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať živnostenské oprávnenie. Rodinná farma mala byť rodinný podnik na báze samostatne hospodáriaceho roľníka, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať osvedčenia o zápise do evidencie samostatne hospodáriacich roľníkov. Rodinná obchodná spoločnosť mala byť rodinnou obchodnou spoločnosťou s ručením obmedzeným alebo akciová spoločnosť, v ktorej majú členovia rodiny nadpolovičnú väčšinu súhrnu peňažných i nepeňažných vkladov základného imania spoločnosti a najmenej jeden z členov rodiny je členom štatutárneho orgánu alebo štatutárnym orgánom. Podľa návrhu členmi rodiny sú príbuzní v priamom rade alebo súrodenci či manželia. Štát by takéto rodinné firmy podporoval daňovým zvýhodnením, nižšou administratívnou záťažou a jednoduchším prístupom k štartovaciemu kapitálu.

Kresťanskí demokrati presadzovali rodinné podnikanie už v roku 2013, národná rada ich zákon zamietla.

Súvisiace články

Aktuálne správy