Kvôli politike prišiel o svoj biznis: Dve významné ponaučenia, ktoré sa zídu aj vám

, quartz Foto: SITA

Pavel Durov bol v roku 2012 na vrchole svojej kariéry. Na technologickej konferencii v Mníchove zahviezdil, keď zakladateľovi Wikipédie oznámil, že jej ochotný darovať na účet tejto neziskovky milión dolárov. Prešli dva roky a karta sa obrátila.

Durov bol zakladateľom a výkonným riaditeľom spoločnosti VKontakte, ruskej verzie facebooku. Najväčšia sociálna sieť Ruska z neho urobila nielen bohatého muža, ale aj medzinárodnú celebritu. Do roku 2014 ale úplne stratil kontrolu nad spoločnosťou, ktorú založil. Postarala sa o to zmes arogancie, politických intríg, cenzúry, a mätúca nepriehľadnosť. Durov musel nakoniec nielen obetovať svoju spoločnosť, ale aj Rusku opustiť.

Dnes sa už venuje ďalšiemu projektu. Prevádzkuje Telegram, aplikáciu na zasielanie šifrovaných správ, podstatou je bezpečnosť a ochrana súkromia. Okolo 62 miliónov ľudí používa túto službu každý mesiac, tvrdí Durov, denne sú to asi dva milióny správ. Najpopulárnejšia je v Uzbekistane a Iráne, krajinách, ktoré nie sú často spomínané ohľadom slobody prejavu.

Počas nedávnej tlačovej konferencie v Helsinkách sa Durov postavil pred novinárov a povedal, že zo skúsenosti s VKontakte si vzal dve významné ponaučenia,

Pôsobiť globálne
VKontakte je najväčšia sociálna sieť v Rusku, a v časti bývalého Sovietskeho zväzu, ale na Západe ju nevyužíva takmer nikto. Výraznejšie sa o nej napríklad v USA začalo hovoriť až keď vysvitlo, že Džochar Carnajev, odsúdený za bombový útok počas bostonského maratónu, bol často on-line práve na tejto sociálnej sieti. Ale späť k Durovovi, ktorý sa nemohol jednoducho vzdať svojho podnikania v Rusku a ísť niekam inam. Takáto situácia by nemohla nastať s Telegramom, hovorí. "Britská vláda nás požiadala o informácie o osobe, ktorá sa vyhlasovala za zástancu Isilu, ale my sme nemohli poskytnúť nič, pretože Telegram nič neukladá“, povedal Durov. "To nám umožnilo odmietnuť spolupracovať s Britmi, pričom sme neporušili zákon," dodáva. "Veci by sa mohli v budúcnosti zmeniť, ak sa zmení zákon. Ale v tom prípade môžeme skončiť s poskytovaním služby, ktorú zabezpečujeme na území Veľkej Británie."

VKontakte v Rusku sa dostalo pod tlak vlády, čo viedlo k ukončeniu poskytovania služby. A to znamenalo koniec firmy. Viac ako polovica jej užívateľov žije v Rusku. Kľúčom je zabezpečiť, aby činnosť nebola závislá na jedinom mieste. Ale Rusko "nemá tú najhoršie jurisdikciu," hovorí záhadne.

S akcionármi opatrne
Druhé ponaučenie, ktoré si Durov vzal z VKontakte, je opatrnosť. Mali by ste byť opatrní, koho peniaze si vezmete. Keď sa veci s Kremľom začali komplikovať, v rokoch v 2012-13, dvaja z pôvodných investorov predali svoje podiely private equity firme, cez ktorú boli prepojení s politikmi. Durov tým pádom stratil kontrolu nad spoločnosťou, ktorú zakladal. Spoločnosť bola podľa jeho slov v tom čase ohodnotená na asi 2,2 miliardy dolárov. Do roku 2014 predal svoju minoritu, zopár zostávajúcich akcií a následne z firmy oficiálne vystúpil. Rozhodol sa pre Telegram, ako Durov hovorí: "tentoraz som použil už len svoje vlastné peniaze."

Súvisiace články

Aktuálne správy