Objednávky na produkty dlhodobej spotreby z USA v apríli klesli

Objednávky na trvanlivé priemyselné výrobky z USA v apríli klesli. Dôvodom bol menší dopyt po dopravných prostriedkoch. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu vo Washingtone objednávky na produkty dlhodobej spotreby z USA v apríli medzimesačne klesli o 0,5 % po marcovom zvýšení o revidovaných 5,1 %.
Analytici však takýto výsledok očakávali. Dôvodom aprílového zníženia týchto objednávok bol totiž pokles nestáleho dopytu po dopravných prostriedkoch, ako sú lietadlá, vlaky alebo autá, a to medzimesačne o 2,5 %. Na porovnanie, v marci záujem o dodávky dopravných prostriedkov zo Spojených štátov vzrástol až o 15,2 %.
Po vylúčení nestálych objednávok na dopravné prostriedky sa dopyt po amerických výrobkoch dlhodobej spotreby v apríli zvýšil o 0,5 % oproti marcu, keď vzrástol o 0,6 %. Analytici pritom očakávali, že objednávky na tieto produkty (bez dopravných prostriedkov) v apríli stúpnu medzimesačne len o 0,3 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že objednávky na tzv. nevojenské kapitálové produkty, do ktorých nie sú zahrnuté lietadlá a vojenská technika, sa v apríli 2015 zvýšili o 1 % v porovnaní s marcom, keď medzimesačne stúpli o revidovaných 1,5 %.
Analytici na základe týchto údajov odhadujú, že výkon americkej ekonomiky v súčasnom 2. kvartáli 2015 medziročne vzrastie o „zdravých“ 2,5 % až 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy