Maďarsko opäť znížilo úrokové sadzby

Centrálna banka krajiny svoju hlavnú sadzbu zredukovala o 15 bázických bodov na 1,65 %

Maďarská centrálna banka na svojom utorkovom zasadaní zredukovala hlavnú úrokovú sadzbu na rekordné minimum 1,65 %. Pokračuje tak v cykle uvoľňovania menovej politiky s cieľom podporiť ekonomický rast. Podľa analytikov existuje ďalší priestor na to, aby Maďarsko redukovalo úroky, keďže inflácia v krajine je nízka. Utorkové zníženie úrokov o 15 bázických bodov predpokladali všetci 19 analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters.
Maďarská centrálna banka očakáva, že priemerná inflácia v tomto roku bude v krajine na nulovej úrovni a v roku 2016 stúpne na 2,6 %. Podľa analytikov Royal Bank of Scotland (RBS) bude rozhodujúce to, aký bude júnový krok maďarskej centrálnej banky. „To určí výhľad vývoja úrokov na celý tretí kvartál,“ uviedli analytici RBS. Royal Bank of Scotland predpokladá, že hlavná úroková sadzba v Maďarsku by mohla klesnúť až na 1,2 alebo 1,3 %.

V priemere analytici prognózujú, že úroky v Maďarsku sa do konca tohto roka znížia na úroveň 1,5 %. Potom sa podľa ich predpovede do konca budúceho roka zvýšia na 1,9 %. Predpokladá sa totiž, že sa začnú zvyšovať úrokové sadzby v USA a stúpať bude aj inflácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy