Za šesť mesiacov pribudlo na bratislavský trh 19 projektov s 1500 bytmi

V Bratislave sa od októbra minulého roka do tohtoročného apríla predalo o tretinu viac nových bytov ako v predchádzajúcom polroku. Na trh v tomto období pribudlo 19 projektov s takmer 1500 bytmi. Cenovo dostupné bývanie sa však míňa rýchlo a predáva sa najmä v počiatočných štádiách projektu. Vyplýva to z aktuálneho rezidenčnému prieskumu poradenskej spoločnosti JLL.
Bratislavský trh novostavieb dnes ponúka 3711 bytov v 147 projektoch. Za uplynulých šesť mesiacov sa ponuka rozšírila výraznejšie ako v poslednom období. Zároveň rástol dopyt po nových bytoch. „Sledujeme až 32-% nárast dopytu oproti poslednému polroku a 61-% nárast oproti päťročnému priemeru. Väčšina projektov sa predáva z papiera, respektíve vo výstavbe,“ uviedol analytik JLL Ján Bošácky na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Takýmto spôsobom sa predalo až 65 % bytov.
Najviac bytov v tomto období pribudlo do tretieho bratislavského obvodu, kam patria mestské časti Nové Mesto, Rača a Vajnory. Umiestnených je tam až 37 % celomestskej ponuky nových projektov. Práve Nové Mesto podľa Bošáckeho momentálne zažíva masívnu výstavbu a stáva sa akousi „mekkou developmentu“. „Okraj centra Bratislavy a oblasť okolo Račianskeho mýta sa stáva čoraz atraktívnejšou. Cenovo začínajú byť tie byty podstatne dostupnejšie ako v minulých obdobiach. Ľudia sú ochotní zaplatiť túto cenu za takúto lokalitu,“ zhodnotil.
Ako však upozornil, vysoká ponuka nemusí v skutočnosti znamenať aj veľký výber. Ak chce človek kúpiť byt okamžite, určí si počet izieb a cenový strop, možnosti sa mu hneď zúžia na pár desiatok bytov. A to bez zohľadnenia lokality, dispozície, podlažia, dostupnosti či parkovania. „Cenovo dostupné bývanie sa míňa rýchlo a predáva sa najmä v počiatočných štádiách projektu. Kto chce bývať, musí robiť určité kompromisy, či už je to čakacia doba alebo dispozícia, s ktorou nie je úplne stotožnený. Ani čakanie nemusí vždy znamenať, že budeme bývať podľa našich predstáv,“ domnieva sa analytik.
Do budúcnosti očakáva spoločnosť nárast ponuky bytov v novostavbách, za otázny však považuje vývoj dopytu. „Nevieme totiž predpokladať, či bude ešte rásť, alebo už začne pomaly klesať,“ povedal Bošácky. Trh sa podľa vedúceho oddelenia nehnuteľností a prieskumu trhu Petra Nitschneidera začína správať cyklicky, čo znamená, že ľudia nakupujú byty masovo a málo z nich sa pozerá na to, že najvýhodnejšiu kúpu urobia v čase, keď budú ostatní byty predávať.

Súvisiace články

Aktuálne správy