Spotrebiteľská dôvera sa v apríli zlepšila

Spotrebitelia na Slovensku oproti marcu pozitívnejšie vnímajú hospodársku situáciu a čiastočne aj odhadovaný vývoj nezamestnanosti a predpokladanú finančnú situáciu domácnosti.

Nálada slovenských spotrebiteľov sa v apríli zlepšila. Podľa spotrebiteľského barometra Štatistického úradu SR totiž v štvrtom mesiaci vzrástla hodnota indikátora spotrebiteľskej dôvery o 1,3 bodu na záporných 7,3 bodu. To je zároveň najvyššia hodnota od júla 2008 a takisto úroveň nad dlhodobým priemerom. Podľa štatistikov boli oproti marcu priaznivejšie názory spotrebiteľov na hospodársku situáciu na Slovensku a čiastočne i na odhadovaný vývoj nezamestnanosti a predpokladanú finančnú situáciu domácnosti. Oproti marcu sa naopak zhoršil pohľad spotrebiteľov na perspektívy úspor.

V porovnaní s marcom sa situácia zlepšila pri šiestich z celkovo dvanástich sledovaných indikátorov. Najvýraznejšie pri očakávanej inflácii o vyše 10 bodov a pri doterajšej inflácii o vyše 5 bodov. „V oboch prípadoch boli aprílové hodnoty historicky najpriaznivejšie,“ konštatuje Štatistický úrad SR. Zmena pri ukazovateľoch podmienok pre veľké nákupy a bilancie príjmov a výdavkov v domácnosti bola menšia ako jeden bod. Štyri indexy, a to doterajšia finančná situácia v domácnosti, perspektívy úspor, podmienky sporenia v SR a plány domácnosti na nákup predmetov dlhodobej spotreby, naznačili medzimesačné zhoršenie.

Na základe kompozitných koeficientov tak podľa štatistikov spotrebitelia priaznivejšie ako pred mesiacom a štvrťrokom a výrazne priaznivejšie ako pred rokom vidia makroukazovatele ako celok. Indikátory hospodárenia domácnosti naznačili mierne zhoršenie oproti stavu pred mesiacom, o niečo sa zlepšili oproti stavu spred štvrťroka a lepšie dopadli aj v medziročnom porovnaní. Indikátor investičných zámerov sa zhoršil oproti stavu spred štvrťroka a naopak zlepšil sa v porovnaní so stavom pred rokom.

Podľa údajov Európskej komisia v rebríčku 28 štátov usporiadaných podľa klesajúceho indexu spotrebiteľskej dôvery sa Slovensko s hodnotou mínus 7,7 bodu po sezónnom očistení umiestnilo na 17. priečke. V apríli 2015 tak bola úroveň pesimizmu na Slovensku o 5,5 bodu vyššia ako v priemere za Európsku úniu, kde dosiahla záporných 2,2 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy