Rušíme poistku na auto: Postup diktuje poisťovňa

, TASR Foto: SITA

Ak chce klient vypovedať zmluvu o povinnom zmluvnom poistení, musí tak urobiť aspoň 6 týždňov pred vypršaním jej platnosti. V priebehu trvania poistenia však môžu nastať rôzne skutočnosti, ktoré majú vplyv na priebeh poistenia a je nutné ich poisťovni oznámiť, inak bude klient domov dostávať upomienky pre nezaplatenie poistného.

Podľa Daniely Šulcovej z Komunálnej poisťovne treba napísať žiadosť o zrušenie poistnej zmluvy, nie je predpísaná forma, stačí napísať zdôvodnenie zániku poistky, číslo poistnej zmluvy a žiadosť podpísať, doložiť doklad z evidencie motorových vozidiel potvrdzujúci trvalé vyradenie motorového vozidla z evidencie, alebo doklad o zošrotovaní motorového vozidla či totálnej škody. Je nutné vrátiť poisťovni doklady o poistení, ktorými sú biela a zelená karta. Dokumenty môžete zaslať poštou, e-mailom či priniesť osobne na ktorúkoľvek pobočku.

"Ak sa zmení majiteľ vozidla, je potrebné napísať žiadosť o zánik poistenia, doložiť doklad z evidencie motorových vozidiel alebo fotokópiu Osvedčenia o evidencii vozidla s vyznačeným prevodom držby vozidla. Taktiež treba vrátiť bielu a zelenú kartu a všetky dokumenty zaslať poštou, e-mailom či osobne odovzdať na pobočke poisťovne," radí Šulcová. V prípade krádeže vozidla platí ten istý postup.

"V prípade, že máte uzatvorené aj havarijné poistenie a dôjde k zániku z vyššie uvedených dôvodov, opäť napíšte žiadosť o zánik havarijného poistenia. Ak ste vozidlo predali, priložte k žiadosti doklad o zmene držiteľa (technický preukaz s vyznačením nového majiteľa vozidla) a kúpno-predajnú zmluvu. Ak bolo vozidlo vyradené z evidencie, doložte doklad z dopravného inšpektorátu," dodala.

V prípade smrti klienta, ktorý má uzavretú poistku na povinné zmluvné alebo havarijné poistenie, je potrebné, aby pozostalí danú skutočnosť nahlásili poisťovni. Musia doložiť úmrtný list poistníka, rozhodnutie o dedičskom konaní ohľadne nového majiteľa vozidla a následne nový technický preukaz, resp. prepis vozidla na nového držiteľa. Pozostalí tiež musia napísať žiadosť o zrušenie poistnej zmluvy z dôvodu úmrtia poisteného a k dátumu prepisu vozidla na nového majiteľa bude zmluva zrušená. Ak pozostalí majú nárok na preplatok z poistného, poisťovňa im danú sumu zašle na účet, resp. poštovou poukážkou. Ak mal pôvodný poistník nedoplatok, sumu musí uhradiť nový majiteľ.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy