Medzinárodný „Deň susedov“ odštartuje Muchovo námestie

Dnes je Európsky deň susedov. Vznikol ako reakcia na vzájomné odcudzovanie ľudí a je určený na podporu súdržnosti, vytváranie nových priateľstiev a medziľudských vzťahov. Ľudí, ktorí chcú byť v kontakte s okolím a v centre diania, hodlá osloviť nový bytový projekt Muchovo námestie. Projekt štartuje oficiálny predaj práve dnes.
Vôbec prvý Deň susedov sa uskutočnil v Paríži v roku 1999 a iba v jednej štvrti. Postupne sa popridávali ďalšie štvrte, mestá a krajiny. Od roku 2003 je Európsky deň susedov podporovaný Európskou federáciou miestnej solidarity. „Obyvatelia bytových domov sa zväčša nepoznajú a Európsky deň susedov je príležitosť, ako to zmeniť. Sme presvedčení, že kvalitný projekt prispieva k tvorbe férových susedských vzťahov a k vytváraniu komunity. Muchovo námestie má vynikajúcu polohu. Je situované blízko hlavných sociálnych uzlov, v Petržalke neďaleko Starého mosta,“ uvádza konateľ spoločnosti Vi Group, a. s., Ing. Arch. Juraj Duška.
Téma komunitných záhrad, komunitných dobrovoľníckych projektov a vytváranie medziľudských vzťahov založených na spoločných záujmoch, nie je nová. Len spolu so sociálnymi sieťami dostala iné rozmery a je „viac vidieť“. Už po prvej svetovej vojne vznikali prvé „módne“ teórie o optimálnom rozložení miest, dopravných tokov a uzlov, o raste štvrtí a demografie. Z tejto doby, konkrétne z roku 1929, pochádza i teória o šiestich stupňoch odlúčenia. Myšlienku má na svedomí maďarský spisovateľ Frigyesa Karinthy, ktorý sa zaoberal teóriou sietí a veril, že moderný svet sa „zmenšuje“ vzhľadom k stále rastúcej prepojenosti ľudí. Tvrdil, že každý človek je od každého iného vzdialený len cez šesť známych, cez šiestich sprostredkovateľov. „Pri predaji rezidenčných nehnuteľností sa zvykne často hovoriť okrídlený výrok, že „Suseda si nevyberiete“. Projekt, ktorý svojím umiestnením, architektúrou a dizajnom vytvára vlastný malý svet, teda prostredie vhodné pre vznik vzťahov, prepojení a spolužitie komunity ľudí, môže takéto klišé čoskoro vyškrtnúť zo slovníka realitných agentov,“ myslí si Juraj Duška.
Charakteristika bytového domu Muchovo námestie · 125 bytových jednotiek (2- a 3-izbové byty) · Obchodné priestory a služby na prízemí objektu · Ideálna dostupnosť najvyhľadávanejších bratislavských atrakcií · Vynikajúca poloha a dopravné napojenie · Blízkosť novej električkovej trate · Dostatok parkovacích miest v suteréne aj na teréne Viac informácií nájdete na www.muchovo.sk najlepšie z modernej a z klasickej architektúry a dizajnu.

Súvisiace články

Aktuálne správy