SPP od septembra do marca nedostal asi tretinu nominovaného objemu plynu

Slovenský plynárenský priemysel, a.s., (SPP) počas obdobia od 1. septembra 2014 do 31. marca 2015 nedostal počas krátenia dodávok približne jednu tretinu z celkového nominovaného objemu plynu. Vyplýva to z Informácie Ministerstva hospodárstva (MH) SR o zámere prípravy návrhu opatrení na zvýšenie bezpečnosti dodávok zemného plynu, ktorú by mala v najbližšom období prerokovať vláda SR.
SPP registroval od 4. septembra 2014 do 4. marca 2015 znížené dodávky plynu v porovnaní s množstvami, ktoré mal možnosť v zmysle platného dlhodobého kontraktu nominovať. „Uvedené krátenie sa pohybovalo až do výšky niekoľko desiatok percent, počas niektorých dní krátenie dosahovalo až vyše 50 % nominovaného objemu,“ priblížil rezort hospodárstva.
Nedostatok plynu, ktorý na základe vývoja situácie vznikol, sa podľa MH SR počas jesene a zimy 2014/2015 zo strany SPP kompenzoval realizáciou mimoriadnych nákupov plynu na spotových trhoch v západnej Európe. Využila sa pritom existujúca možnosť prepravy zemného plynu na územie Slovenska z iných smerov než cez hraničný bod Veľké Kapušany a zároveň uvoľňovanie plynu zo zásobníkov. V nich má SPP zakontrahovanú kapacitu aj na účely plnenia štandardu bezpečnosti dodávok plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy