Situácia v chorvátskej ekonomike sa podľa EK dramaticky zhoršila

Podľa najnovšej správy Európskej komisie (EK) sa situácia v chorvátskej ekonomike dramaticky zhoršila a krajine, podobne ako Grécku, hrozí bankrot. Informovala o tom dnes agentúra Hina na základe článku v nemeckých novinách Bild am Sonntag.
Noviny v článku pod názvom „Chorvátsko sa môže stať novým Gréckom“ píšu, že obe krajiny, ktoré sú obľúbeným cieľom nemeckých turistov, sa ocitli na pokraji bankrotu v dôsledku zlého riadenia a nedostatočných reforiem.
Bild am Sonntag sa odvoláva na pár dní starú „tajnú“ analýzu EK, podľa ktorej sa hospodárska situácia v Chorvátsku drasticky zhoršila, pričom vláda neurobila takmer nič, aby znížila deficit.
Z ôsmich kľúčových bodov Záhreb zlyháva až v piatich. Najviac pritom zaostáva pri zavádzaní efektívneho dohľadu na štátnym rozpočtom. Problémom je tiež nadmerný počet ľudí, ktorí predčasne odchádzajú do dôchodku, nedostatok opatrení na povzbudenie ekonomiky a pomalý postup súdov v prípade bankrotu.
Podľa nemeckých novín bude situácia v Chorvátsku jednou z tém najbližšieho summitu Európskej únie (EÚ), ktorý sa uskutoční v dňoch 25. a 26. júna v Bruseli.

Súvisiace články

Aktuálne správy