Španielske voľby a grécka telenovela spôsobili negatívnu náladu

Dnešný obchodný deň je ochudobnený o obchodovanie v USA, Nemecku, Veľkej Británii a vo väčšine ďalších európskych krajín. Otvorené trhy v Španielsku, Grécku, Taliansku a Portugalsku sú negatívne ovplyvnené španielskymi regionálnymi voľbami a pokračujúcimi jednaniami medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi. Spomenuté udalosti dostávajú euro pod menší predajný tlak.

Nekompletné výsledky regionálnych volieb ukazujú, že súčasný premiér Mariano Rayos a vedúca strana konzervatívcov by mohla utrpieť najhoršie výsledky za posledných viac než dvadsať rokov. Predbežné výsledky hovoria, že konzervatívci získali kontrolu len nad 3 z 13 regiónov, pričom v roku 2011 sa im podarilo vyhrať v 10 regiónoch. Výsledky sú znepokojujúce aj pre Eurozónu nakoľko sa do popredia dostala politická strana Podemos s proti úspornými zámermi. Túto stranu môžeme dať do komparácii s gréckou vládnucou stranou Syriza. Obavy pred hlavnými voľbami v novembri teda s najväčšou spoľahlivosťou naberajú na sile.

Nie pozitívnym smerom reagujú trhy. Najväčšiu stratu si počas dnešného dňa pripisuje španielsky akciový index IBEX 35, ktorý tesne pred 14:00 stráca 2.26 %. Najviac to pociťujú banky, čo potvrdzujú akcie Banco Popular Espanol SA so stratou -4.94 %. Kráľovský menový pár to taktiež zarátal do svojej ceny, keď počas doobednajších hodín dosiahol svoje mesačné low na 1.0959 EURUSD. Euro tak pokračuje v odpisovaní časti ziskov, ktoré nadobudlo hlavne v mesiaci apríl. Negatívne na euro vplýva aj pokračujúce hľadanie dohody medzi Gréckom a jeho kreditormi. O 14:00 sa menový pár obchoduje na úrovni 1.0977 EURUSD.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy