Prepad cien ropy: Ak nebude nafta, nepôjdu mobily

, CNBC Foto: SITA

Popredný nigérijský poskytovateľ mobilných telekomunikačných služieb v nedeľu vyhlásil, že naliehavo potrebuje naftu, inak hrozí vypnutie služby celoštátneho rozsahu. Mesiace trvajúca palivová kríza najväčšieho dodávateľa ropy pre Afriku sa už začína premietať do rôznych oblastí podnikania. Informuje agentúra AP.

Mnoho lietadiel zahraničných leteckých spoločností muselo pristáť v iných afrických krajinách, aby si dotankovalo palivo. Niektoré rozhlasové stanice prestali vysielať. Nigéria je žalostne závislá na dodávke elektriny z naftových agregátov. Napriek tomu, že produkuje viac ako 2 milióny barelov ropy denne, nemá funkčné refinérie, všetko palivo musí dovážať.

"Celý scenár zaváňa sabotážou," uviedol prostredníctvom svojho hovorcu nigérijský prezident Muhammadu Buhari, ktorý obviňuje odchádzajúcu vládu. "Nikdy v histórii našej krajiny nijaká vláda neodovzdala do rúk tej druhej krajinu v tak zúfalom stave. Nie je elektrina, palivá, pracovníci štrajkujú, dlhy štátnym zamestnancom sú v miliardách, štátny dlh dosiahol 60 miliárd dolárov a ekonomika je prakticky v troskách."

Muhammadu Buhari
Mobilný operátor MTN Nigéria, ktorý má zhruba 50 miliónov zákazníkov, oznámil, že postupne začne svoje služby obmedzovať v priebehu 24 hodín, ak sa nenájde dodávateľ nafty. Niektorí zákazníci už majú problémy a pevná sieť v Nigérii prestala fungovať už pred rokmi. "MTN dochádzajú dostupné zásoby motorovej nafty, spoločnosť musí  nájsť zdroj pre významné množstvo vo veľmi blízkom čase, aby sa zabránilo odstávke služieb v celej Nigérii," píše sa vo vyhlásení operátora.

Kríza začala, keď ťažobné spoločnosti zasiahnuté zavedením sprísnených úverových podmienok vyhlásili, že im vláda dlhuje 1 miliardu dolárov za dodané palivo. Termín splatenia uplynul v októbri 2014. Dodávky tým pádom prerušili.

Zaplatené nedostali ani pracovníci na ropných tankeroch. Minulý týždeň vstúpili do štrajku, spolu s inými ropnými pracovníkmi.

Vláda, kvôli medzinárodnému prepadu cien ropy, z ktorej financuje viac ako 80 percent svojich príjmov, je v nezávideniahodnej situácii. Na platy v štátnej správe si musí požičiavať. Ministerka Ngozi Okonjo-Iweala ale dlh dodávateľom palív poprela. Pred novinármi vyhlásila, že dodávatelia vlastne žiadajú vládu, aby im nahradila kurzové straty spôsobené prepadom miestnej meny voči americkému doláru. Kým v decembri stál dolár 160 nigérijských nairí, dnes je za 218. Dodávateľov ropy obvinila z držania Nigérijčanov ako rukojemníkov, a povedala, že požiadala centrálnu banku Nigérie, aby sporné údaje overila. "V tejto oblasti podnikania ide o ropný marketing plný podvodov, padlo už mnoho obvinení," vyhlásila.

Súvisiace články

Aktuálne správy