Tajný prieskum centrálnej banky: Oplatí sa Britom zostať v EÚ?

, ČTK;SITA Foto: SITA

Britský premiér David Cameron sľúbil usporiadať referendum o zotrvaní Británie v EÚ do konca roku 2017.

Britská centrálna banka, Bank of England (BoE), plánuje vyhotoviť analýzu finančných rizík možného odchodu Británie z Európskej únie. Banka to potvrdila vo svojom oficiálnom vyhlásení, e-mail o tomto dôvernom výskumnom projekte bol omylom zaslaný redaktorovi britského denníka The Guardian.

"Informácie súvisiace s plánovanou dôvernou prácou banky na možných dôsledkoch národného referenda ohľadom členstva Británie v Európskej únii si našla cestu na verejnosť, a to kvôli internému e-mailu odoslanému nedopatrením vonkajšej strane," uviedla banka.

Vysoký predstaviteľ BoE podľa The Guardian v tomto e-maile uviedol, že projekt by mal zostať pred novinármi aj väčšinou pracovníkov banky utajený. Ľuďom, ktorí by sa na projekt pýtali, malo byť podľa e-mailu povedané, že analýza nesúvisí s plánovaným referendom o zotrvaní Británie v EÚ a iba skúma širokú škálu otázok okolo európskej ekonomiky, ktoré centrálnu banku znepokojujú.

Banka v oficiálnom vyhlásení uviedla, že nechce o plánovanej analýze hovoriť v predstihu. Dodala, že o podrobnostiach projektu bude informovať, keď nadíde  "vhodný čas".

Britský premiér David Cameron po víťazstve v májových parlamentných voľbách potvrdil, že s Bruselom sa chce dohodnúť na novej podobe vzťahov a na základe výsledkov rokovaní vypísať do konca roka 2017 referendum o zotrvaní krajiny v EÚ. To vyvoláva obavy o prístup britských firiem na svoje hlavné exportné trhy, pričom neistota spojená s referendom by mohla poškodiť aj domáci sektor finančných služieb, uviedla agentúra Reuters. Druhá najväčšia banka eurozóny so silným zastúpením vo Veľkej Británii, nemecká Deutsche Bank, už tento mesiac oznámila, že začala prípravy na možnosť vystúpenia krajiny z EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy