Konzervatívci ovládli v Poľsku úrad prezidenta, zlotý sa prepadol

, ČSOB;patria

Poľské voľby vyhral kandidát opozície Andrzej Duda. Jeho víťazstvo ale zvyšuje šance populisticko-konzervatívneho hnutia Právo a Spravodlivosť (PiS) v jesenných voľbách. A s jeho vládnutím nemajú investori práve najlepšie skúsenosti.

Poľský zlotý je preto pod tlakom a oslabil od nedeľného popoludnia o viac ako 1%.

Občianska platforma zaznamenala za dve volebné obdobia vlády celý rad úspechov. Poľsko najlepšie prežilo hospodársku krízu a rástlo v priemere najrýchlejšie v celej EÚ, súčasne jeho slovo v rámci EÚ výrazne zosilnelo a Donald Tusk sa aj vďaka tomu stal prezidentom EÚ. Ťažko povedať, čo presne Občianska Platforma pokazila. Ale je to pravdepodobne zmes určitej "opozeranosti", straty výraznejších osobností po odchode Donalda Tuska do Bruselu a séria menších korupčných zakopnutí.

Víťazstvo Andrzeja Dudy zatiaľ žiadnu revolúciu neprinesie. Aj keď jeho populistické  predvolebné  sľuby (napríklad zavedenie nižšej hranice pre odchod do dôchodku) by v poľskej štátnej kase mohli urobiť peknú dieru, nemá však dostatočné právomoci na ich presadenie. Môže ale súčasnej vláde znepríjemniť život používaním práva veta a tým tak zvýšiť šance PiS na jesenné víťazstvo v kľúčových parlamentných voľbách. Súčasne môže významne ovplyvniť zloženie budúcej bankovej rady.

Ďaleko väčším problémom by bolo ale víťazstvo PiS, Andrzej Duda už ponúkol v predvolebnej rétorike ochutnávku toho,  čo by Poľsko pravdepodobne čakalo pod vládou PiS. V hospodárskej politike by to bola pravdepodobne ďaleko nižšia rozpočtová disciplína, plány na vyššie daňové úľavy, nižší vek odchodu do dôchodku a väčšia podpora rodín s deťmi by podľa hrubých odhadov mohli zvýšiť poľský verejný dlh o viac ako 10 % HDP.

V európskej politike by súčasne Poľsko asi preladilo na maďarskú nôtu. Andrzej Duda hovoril o väčšej podpore národného štátu a väčšom vymedzení voči Únii a predovšetkým Nemecku. To je v ostrom kontraste s dnešnou proeurópsku politikou Poľska, v ktorej je Nemecko jedným z hlavných partnerov.

PiS by sa pravdepodobne inšpirovala v Maďarsku aj pri riešení problému hypoték v zahraničných menách, kde nakoniec veľká časť strát bola prevedená na banky. Jesenné voľby tak môžu byť veľmi napínavé a zlotý z nich môže byť značne nervózny. V prípade tesného výsledku navyše prezident hrá kľúčovú úlohu pri zostavovaní novej vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy