Amazon začal meniť prístup k zdaňovaniu v Európe

K tržbám v každej európskej krajine spoločnosť Amazon od 1. mája pristupuje individuálne a nezhromažďuje všetky tržby v daňovo výhodnejšom Luxembursku

Spoločnosť Amazon začala meniť prístup k zdaňovaniu v Európe. K tržbám v každej krajine pristupuje individuálne a nezhromažďuje všetky tržby v daňovo výhodnejšom Luxembursku. V nedeľu o tom informovali noviny Wall Street Journal. Tieto zmeny spoločnosť podľa vlastných slov uplatňuje od 1. mája.

 

Spoločnosť uviedla, že začala pripravovať diverzifikáciu tržieb pred dvoma rokmi. Tieto zmeny prichádzajú v čase, keď spoločnosť čelí kontrolám vzhľadom na podozrenia, že na oboch stranách Atlantiku sa spoločnosť v uplynulých rokoch vyhýba plateniu daní.

Regulačné orgány EÚ skúmajú daňový režim spoločnosti Amazon v Luxembursku od októbra minulého roka. Úrady zisťujú, či takmer nulové zdanenie spoločnosti v krajine nemá charakter neoprávnenej štátnej pomoci. Regulačné úrady EÚ však avizujú, že v prípade Amazonu, zároveň taktiež v prípade ďalších firiem ako Apple a Starbucks, nestihnú rozhodnúť do stanoveného júnového termínu. Dôvodom je to, že úrady nemajú dostatok údajov.

Súvisiace články

Aktuálne správy