Memorandum o plyne z Rigy sa o Eastringu výslovne nezmieňuje

Memorandum medzi Slovenskom a Maďarskom, Rumunskom a Bulharskom o spoločnom hľadaní nových zdrojov zemného plynu a trás jeho prepravy, ktoré šéfovia diplomacií krajín podpísali minulý týždeň (21. 5.) v lotyšskej metropole, sa plánovaný plynovod Eastring nespomína. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.
„Nanešťastie rižské memorandum sa o tomto plynovode výslovne nezmieňuje, čo môže naznačovať rozdielny pohľad jednotlivých štátov na riešenie otázky diverzifikácie zdrojov a plynovodných trás v našom regióne. Práve súhlas Rumunska, Bulharska a Maďarska bude však rozhodujúci pri realizácii nami presadzovaného projektu plynovodu Eastring spájajúceho Balkán so strednou Európou,“ podčiarkol.
Podľa Badidu je prirodzené, že aj slovenská diplomacia podniká ‚kroky nádeje‘ smerujúce k zachovaniu tokov plynu cez územie Slovenska, keďže Slovenská republika je popri českej spoločnosti EPH akcionárom strategického podniku Eustream.
„Ruská strana v nedávnej dobe totiž oznámila svoje zámery na vybudovanie gigantického projektu Turecký prúd a presmerovanie tokov plynu mimo Ukrajiny od roku 2019, ktorých realizácia by značne poškodila slovenského prepravcu plynu Eustream,“ pripomenul.
Účastnícke krajiny memoranda z Rigy popri zámere spoločne hľadať nové zdroje a možnosti na diverzifikáciu dodávok zemného plynu vyjadrili podporu vytvoreniu interkonektorov a zvýšeniu kapacít na reverzný tok s využitím infraštruktúry na svojom území.

Súvisiace články

Aktuálne správy