Ratingová agentúra Fitch zlepšila výhľad ratingu Maďarska

Ratingová agentúra Fitch zlepšila výhľad úverového ratingu Maďarska, ale vlastný rating ponechala nezmenený. Informovala o tom agentúra Reuters.
Fitch oznámila, že výhľad ratingu zlepšila zo stabilného na pozitívny, rating však ponechala na úrovni BB+. Agentúra poukázala najmä na očakávané postupné znižovanie v súčasnosti vysokého štátneho dlhu. Maďarsko má najvyšší dlh spomedzi krajín strednej Európy.
Schodok verejných financií dosiahol v minulom roku 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) a agentúra predpokladá, že v strednodobom horizonte sa bude pohybovať v rozmedzí 2-2,5 % HDP. Takýto vývoj by mal prispieť k postupnému znižovaniu štátneho dlhu, ktorý dnes dosahuje až 76,9 % HDP. Podľa Fitch by dlh štátu mal v budúcom roku mierne klesnúť na 75,2 % HDP a v poklese pokračovať, pričom v roku 2022 ho predpokladá na úrovni 66,1 % HDP.
Reálny hrubý domáci produkt Maďarska vzrástol v roku 2014 o 3,6 % po 1,5-% raste v predchádzajúcom roku, pričom ekonomiku podporil najmä domáci dopyt. Spotrebu vo veľkej miere podporili pokles nezamestnanosti a nízka inflácia. Miera nezamestnanosti dosiahla v marci tohto roka 7,8 %, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci minulého roka predstavovala 8,3 %.
Ale v tomto roku Fitch predpokladá spomalenie rastu ekonomiky na 2,9 % a v budúcom roku na 2,3 %. Ako dôvod agentúra uviedla očakávané pomalšie uvoľňovanie financií z fondov Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy