Akcie nedokázali udržať zisky

V posledný obchodný deň týždňa boli trhy v skorých ranných hodinách zvedavé na zasadanie BoJ a prípadnú úpravu ich monetárnej politiky.

V posledný obchodný deň týždňa boli trhy v skorých ranných hodinách zvedavé na zasadanie BoJ a prípadnú úpravu ich monetárnej politiky. Centrálna banka Japonska však trhy neprekvapila a rozhodla sa udržovať ročné tempo uvoľňovania na hodnote 80 biliónov, rovnako ako aj svoje úrokové sadzby ponecháva aj naďalej blízke nule. Rozhodnutie bolo takmer jednohlasné, proti hlasoval iba Takahide Kiuchi, ktorý ako jediný hlasoval za znižovanie k cieľovej hranici 45 biliónov. Vo vyhlásení, BoJ poznamenala, že ekonomika sa mierne zotavuje a miesto zotavovania sa to už môže vnímať viac menej ako trend hospodárskeho oživenia. Rast nemeckej ekonomiky sa v prvom kvartáli spomalil na 0.3% oproti prvému kvartálu roku 2014 z 0.7%. Rast nemeckého hospodárstva bol ťahaný najmä domácou spotrebou (0.5%), zatiaľ čo  zahraničný obchod pôsobil negatívne (-0.2%), a to z dôvodu dvojnásobne vyššieho dovozu voči exportu. Aj napriek slabším očakávaniam dnešné údaje o HDP potvrdzujú solídnu výkonnosť najsilnejšej ekonomiky eurozóny. Z USA prišli makroekonomické dáta potvrdzujúce slabú infláciu, tá medziročne klesla na -0.2%, čo je najnižší údaj od októbra 2009. Môže zato najmä pokles cien energií na svetových trhoch. Jadro spotrebiteľských cien, ktoré je očistené od cien potravín a energií sa medzimesačne zvýšili o 0.3% (najväčší nárast od januára 2013), pričom tento ukazovateľ zaznamenal nárast v medziročnom vyjadrení až o 1.8%.

Európske akciové trhy ukončili dnešné obchodovanie zmiešane. V zelenom dokázali zatvoriť iba oba indexy FTSE, taliansky MIB s  +0.18% a anglický FTSE100 so ziskom +0.26%.  Zvyšné hlavné indexy uzatvorili nasledovne: DAX: -0.42%, CAC s miernou stratou -0.07% a EuroStoxx50 -0.26%. Na druhej strane Atlantiku sme boli svedkami  prejavu guvernérky Janet Yellen, ktorá vyjadrila presvedčenie, že k zvýšeniu úrokových sadzieb by mohlo prísť už postupne v tomto roku, aby sa vylúčila obava prehriatia ekonomiky. Americké trhy na vystúpenie šéfky viac menej nereagovali a uzatvorili nasledovne: SPX: 0.22%, DJIA:-0.29%, NASDAQ: -0.03%.

Najvýraznejšie pohyby dnešného dňa sa odohrali na forexovom trhu. Americký dolár v priebehu obchodovania posilnil z úrovne 94.82 až na 96.27, čo je v hodnotovom vyjadrení 1.45 a v percentuálnom zhodnotenie o 1.53%. Silný dolár mal zákonite vplyv na hlavné menové pary, najhoršie sa darilo britskej libre s prepadom o 1.16% z hodnoty 1.5661 na 1.548. Európska mena sa voči doláru oslabila na hodnotu 1.1 s takmer 1 percentným znehodnotením, spoločne s menovým párom AUD/USD s prepadom 0.98% na 0.782.

Peter Svoreň, junior analytik, Capital Markets, o.c.p.,a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy