Rast kurzu dolára a výber ziskov znížil ceny ropy, WTI klesla pod 60 USD

Po predchádzajúcom výraznom raste zaznamenali ceny ropy na záver tohto týždňa pokles, keď vývoj ovplyvnil rast kurzu dolára a výber ziskov pred predĺženým víkendom v USA. Napriek tomu sa očakáva, že cena americkej WTI bude smerovať k ďalšiemu týždňovému rastu, už 10. týždeň po sebe. Informovala o tom agentúra Reuters.
Kurz dolára vzrástol na dvojtýždňové maximum, čo automaticky stlačilo ceny ropy nadol. Navyše, ceny ovplyvnil aj výber ziskov investormi pred predĺženým víkendom (v pondelok 25. mája je v USA Memorial Day – spomienka na padlých) potom, ako za ostatné dva dni cena Brentu vyskočila o 4 % a cena WTI o 6 %.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli klesla do 17.45 h SELČ o 95 centov na 59,77 USD (53,54 eura) za barel (159 litrov). Za celý týždeň by však podľa analytikov mala zaznamenať mierny rast. Ak sa odhad potvrdí, bude to rast už 10. týždeň po sebe.
Ešte výraznejšie než v prípade WTI klesla cena severomorskej ropnej zmesi Brent. Tá sa znížila o 1,10 USD na 65,44 USD. Navyše, na rozdiel od WTI smeruje k celotýždňovému poklesu, ktorý podľa trhov dosiahne okolo 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy