Slovinsko nesúhlasí s rokovaniami Grékov výhradne s veľkými štátmi

Slovinsko očakáva, že bude mať slovo v rozhovoroch o riešení gréckej dlhovej krízy. Povedal to dnes slovinský premiér Miro Cerar potom, ako o probléme rokoval s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou na summite Východného partnerstva v Rige. Informovala o tom slovinská agentúra STA.
Cerar poukázal na vysokú sumu, ktorou Ľubľana garantuje grécky dlh. To znamená, že Slovinsko by určite malo byť medzi krajinami, s ktorými by sa pri konečnom rozhodovaní malo počítať.
Vyjadrenie Cerara nasledovalo potom, ako vo štvrtok (21. mája) dal najavo svoj nesúhlas s večerným minisummitom Tsiprasa, Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. „Myslím si, že to nie je korektné a pre Tsiprasa ani veľmi produktívne, ak chce rokovať len s niektorými predstaviteľmi Európskej únie, aj keď ide o lídrov veľkých ekonomík,“ zopakoval dnes slovinský premiér. Ako dodal, „nevysiela to dobrý signál ostatným členom EÚ“.
Gréci dúfajú, že sa im podarí dosiahnuť dohodu s medzinárodnými veriteľmi do konca mája. Angela Merkelová však upozornila, že grécku vládu čaká ešte veľa práce. Ako uviedol hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis pre televíziu Skai, Atény sú presvedčené, že do 10 dní, ešte v máji, spečatia dohodu (s veriteľmi).
Merkelová však bola podľa DPA po spomínanom minisummite opatrnejšia. „Bol to veľmi priateľský a konštruktívny rozhovor,“ povedala dnes kancelárka v súvislosti s večerným stretnutím s Tsiprasom na okraj summitu Východného partnerstva. Dodala však, že „je potrebné urobiť ešte omnoho viac“. Podľa nej bude v tomto smere „nevyhnutná veľmi intenzívna práca“.

Súvisiace články

Aktuálne správy