Som rád, že airBaltic ohlásil druhú linku z Rigy do Popradu

Prezident SR Andrej Kiska dnes v lotyšskej Rige vyslovil potešenie nad druhou linkou, ktorá spojí Rigu s Popradom s medzipristátím vo Varšave. Podľa neho to napomôže väčšiemu prísunu turistov na Slovensko. „Výhodou týchto letov je aj to, že turisti ostávajú v našej krajine týždeň, čo je presne to, čo potrebujeme,“ uviedol. Prezident bol v Rige na summite Východného partnerstva.
Rovnako je rád, že štátnu spoločnosť airBaltic riadi človek zo Slovenska, čo, ako poznamenal, ukazuje, že SR vychováva schopných manažérov, ktorí sa dokážu uplatniť v zahraničí. Kiska si zároveň vyskúšal let na simulátore Boeing 737. „Podľa inštruktora som pristátie zvládol. Asi by sme nehavarovali, ale určite v tom bola aj jeho veľká pomoc,“ priblížil svoje pocity. Na simulátore absolvoval skrátený let do Kodane.
Ako pre TASR priblížil viceprezident spoločnosti Martin Sedlacký, airBaltic minulú sezónu úspešne operovala raz týždenne v sobotu linku z Rigy do Popradu. „Bola to dobrá sezóna pre rozvoj tejto linky a spolu s partnermi sme sa zhodli, že je potrebné ju posilniť. Dohodli sme sa na druhej frekvencii v utorok večer. Tá pôjde na trase Riga-Varšava-Poprad. Takže cestujúci z Varšavy môžu ísť do Popradu raz týždenne, z Rigy dvakrát,“ ozrejmil.
Ide o sezónnu linku, ktorá bude fungovať od decembra do marca. Sedlacký pripustil, že v budúcnosti sa z nej môže stať celoročná, avšak momentálne sa spoločnosť zameriava na zimnú turistickú sezónu. „Vždy musíme myslieť na profitabilitu linky, teda, aby to bolo aspoň na nule,“ vysvetlil.
Cena letenky je zatiaľ stanovená na 29 eur, priemerná sa však vyšplhá na 50 až 60 eur. „Prvé ceny leteniek sú vždy nižšie,“ dodal. Podľa jeho slov bol o túto trasu celkom dobrý záujem, pričom zhruba polovicu tvorili cestujúci mimo Lotyšska. „Brali sme ľudí z Ruska, Škandinávie cez Rigu do Popradu,“ poznamenal.

Súvisiace články

Aktuálne správy