Rast spotrebiteľských cien v USA sa v apríli spomalil

Spotrebiteľské ceny v USA zaznamenali v apríli rast už tretí mesiac po sebe, ale jeho tempo sa spomalilo. Silnejšiemu rastu zabránil najmä pokles cien energií, ktorý kompenzoval výrazné zvýšenie nákladov na zdravotnú starostlivosť. Informovala o tom agentúra AP.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že spotrebiteľské ceny vzrástli v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,1 %. To znamená spomalenie tempa rastu, keďže v marci sa ceny medzimesačne zvýšili o 0,2 %. Ceny tak rástli už tretí mesiac po sebe, na druhej strane to bolo za toto obdobie najslabšie tempo rastu.
Pod spomalenie rastu spotrebiteľských cien sa veľkou mierou podpísal pokles cien energií. Tie sa znížili oproti marcu o 1,3 %. Navyše, ceny potravín zaznamenali stagnáciu. Na druhej strane, náklady na zdravotnú starostlivosť vzrástli o 0,7 % a zaznamenali najvyšší medzimesačný rast za osem rokov.
Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestabilné ceny energií a potravín, vzrástla o 0,3 %. To znamená najvýraznejší rast za posledných 15 mesiacov. Potiahli ju práve zvýšené náklady na zdravotnú starostlivosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy