Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Slovensko prepoja svoje plynovody

, ČTK Foto: SITA

Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Slovensko sa dohodli, že prepoja svoje plynové potrubné siete a umožnia medzi nimi spätný tok plynu. V maďarskej verejnoprávnej televízii M1 to vyhlásil minister zahraničia a obchodu Péter Szijjártó. Dohoda má zvýšiť bezpečnosť dodávok plynu pre všetky štyri krajiny.

Podľa ministra môžu všetky štyri krajiny na financovanie investícií potrebných pre prepojenie sietí a úpravu plynovodov pre spätný tok použiť prostriedky z Európskej únie.

Kvôli zrušeniu plánov na výstavbu plynovodov Nabucco a South Stream musia krajiny v regióne hľadať nové príležitosti a zdroje na rozšírenie dodávok plynu. "Kým plynové siete v regióne nebudú prepojené a kým sa neuskutočnia rozsiahle investície do strategického plynovodu, nemôžeme hovoriť o energetickej bezpečnosti v strednej Európe," dodal Szijjártó.

Prepojenie medzi Maďarskom a Slovenskom by malo spustiť komerčnú prevádzku tento rok v lete. Maďarsko a Rumunsko už pracujú na umožnení spätného toku plynu medzi svojimi sieťami, uviedla maďarská agentúra MTI.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy