V trnavskej automobilke PSA vyhlásili štrajkovú pohotovosť

V pondelok začínajú odborári zbierať podpisy pre vyhlásenie ostrého štrajku

Zamestnanci trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën v piatok 22. mája vstupujú do štrajkovej pohotovosti a v pondelok začínajú zbierať podpisy pre vyhlásenie ostrého štrajku. Stroskotanie rokovaní cez sprostredkovateľa medzi vedením automobilky a odborovou organizáciou OZ Kovo agentúre SITA potvrdil podpredseda odborovej organizácie Marek Vitek, ako aj hovorca automobilky Peter Švec. Na ostrý štrajk odborári potrebujú podpisy viac ako 50 percent kmeňových zamestnancov.

Odborári a vedenie automobilky sa nedohodli na zvýšení zamestnaneckých platov. Odbory pôvodne žiadali zvýšenie základných miezd o deväť percent. Neskôr ustúpili a požadovali v tomto roku jednorazovú odmenu 500 eur pre zamestnanca a na budúci rok zvýšenie základného platu o 60 eur a podiel na hospodárskych výsledkoch. Vedenie im podľa Viteka ponúklo na tento rok jednorazovú odmenu 300 eur plus 100 eur pre zmenových zamestnancov, na budúci rok zvýšenie základných miezd o 27 eur a odmenu maximálne do 200 eur. Podľa Šveca by si výrobní zamestnanci s minimálnymi mzdami prilepšili o 4,2 percenta a mimoriadnu odmenu. Zamestnávateľ zároveň navrhol zaviesť nové odmeňovanie flexibility, čo odborová organizácia odmietla.

Odborári v piatok o krachu rokovaní o mzdách pred vchodom do závodu informujú zamestnancov prichádzajúcich na popoludňajšiu zmenu, ako aj zamestnancov odchádzajúcich z rannej zmeny.

Súvisiace články

Aktuálne správy