Nemecká podnikateľská dôvera v máji mierne klesla

Podľa prieskumu inštitútu Ifo bolo hodnotenie súčasných podmienok najoptimistickejšie od júna 2014, vyhliadky firiem do budúcnosti sa naopak mierne zhoršili

Nemecká podnikateľská dôvera v máji mierne oslabila, udržala sa však na vysokej úrovni. Index podnikateľskej dôvery, ktorý zverejnil v piatok mníchovský inštitút Ifo, klesol na 108,5 bodu z aprílových 108,6 bodu. Hodnotenie súčasných podmienok bolo najoptimistickejšie od júna 2014, vyhliadky do budúcnosti sa mierne zhoršili. Podľa prieskumu, v rámci ktorého inštitút oslovil zhruba 7. tis firiem, oslabila dôvera v spracovateľskom priemysle a veľkoobchode, v stavebníctve a maloobchode sa naopak zlepšila. Zverejneniu indexu tento týždeň predchádzali údaje, podľa ktorých v máji nemecký súkromný sektor spomalil rast a dôvera investorov v najväčšiu európsku ekonomiku oslabila.

Nemecký hrubý domáci produkt sa v prvom kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku zväčšil o 0,3 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny. Nemecká ekonomika tak rástla pomalším tempom ako priemer eurozóny na úrovni 0,4 %. Lepšie sa darilo aj druhej najväčšej ekonomike eurozóny, Francúzsku, ktorá v prvom kvartáli posilnila o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy