Najbohatšie regióny EÚ: Bratislava predbehla Štokholm aj Viedeň

, eurostat Foto: SITA

Pozíciu najbohatšieho regiónu EÚ si v roku 2013 s prehľadom udržal Londýn, kde HDP na obyvateľa dosahoval 325 percent EÚ.

Bratislavský kraj sa v roku 2013 stal šiestym najbohatším regiónom v Európskej únii. Lepšie je na tom Londýn, Luxembursko, Brusel či Hamburg. Slovenská metropola naopak prekonala napríklad Viedeň či nemecký Stuttgart. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

V prvej desiatke sa umiestnilo sedem regiónov zahŕňajúcich hlavné mestá príslušných krajín.


 

Hrubý domáci produkt na obyvateľa Bratislavského kraja dosahoval v roku 2013, podľa údajov z roku 2012 je to 184  percent priemeru EÚ. Predbehli sme nielen Prahu, ale napríklad aj Île de France (175), región zahŕňajúci Paríž a okolie.

Pozíciu najbohatšieho regiónu EÚ si s prehľadom udržal Londýn, kde HDP na obyvateľa dosahoval 325 percent EÚ. Sedem z desiatich najbohatších regiónov Európskej únie tvoria hlavné mestá, prípadne oblasti v ich bezprostrednom okolí. Metropoly sú najbohatšími regiónmi svojich krajín aj vo väčšine ostatných krajín EÚ, výnimku tvoria iba Berlín, Rím a Amsterdam.

Pozíciu hlavných miest ale podľa Eurostatu môžu do značnej miery ovplyvňovať ľudia, ktorí do nich dochádzajú za prácou. "Bohatstvo" hlavných miest je tak v štatistike vyššie ako v skutočnosti, zatiaľ čo regióny okolo hlavných miest sú v štatistike podcenené.

Najchudobnejšie je podľa Eurostatu v EÚ s HDP na obyvateľa vo výške 27 percent priemeru francúzsky zámorský departement Mayotte, ktorý sa členom dvadsaťosmičky stal ešte len na začiatku minulého roka. Do dvadsiatky európskych regiónov s najnižším HDP patrí ešte päť bulharských, päť rumunských, štyri maďarské a päť poľských.

Okrem hlavného mesta v Česku priemeru EÚ nedosahuje ani jeden z regiónov. Najvyššia HDP na obyvateľa je po Braqtislavskom kraji na Západnom Slovensku, (71 %), nasleduje Stredoslovenský kraj (60 %) a Východoslvenský s 52 %  priemeru EÚ .

Súvisiace články

Aktuálne správy