Rast nemeckej ekonomiky sa v prvom kvartáli spomalil

Hrubý domáci produkt krajiny za január až marec medzikvartálne posilnil o 0,3 % po tom, ako v predchádzajúcom kvartáli vzrástol o 0,7 %

Rast nemeckej ekonomiky sa v prvom kvartáli tohto roka spomalil. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za január až marec medzikvartálne posilnil o 0,3 %. Tempo rastu sa tak zmiernilo oproti záverečnému kvartálu vlaňajška, kedy sa nemecká ekonomika medzikvartálne zväčšila o 0,7 %. Informoval o tom v piatok nemecký štatistický úrad, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad. Motorom rastu hospodárstva bol najmä domáci dopyt. „Dnešné údaje o HDP potvrdzujú solídnu výkonnosť najväčšej ekonomiky eurozóny,“ uviedol Carsten Brzeski, ekonóm banky ING.

Ako ďalej informoval štatistický úrad, súkromná spotreba v krajine posilnila o 0,6 % a hrubé kapitálové investície o 1,5 %, čo je najviac za posledný rok. K rastu nemeckého hospodárstva prispela domáca spotreba na úrovni 0,5 percentuálneho bodu, zatiaľ čo zahraničný obchod pôsobil negatívne, keďže odčítal od rastu 0,2 percentuálneho bodu. Dovoz krajiny totiž posilnil dvakrát viac ako export.

V minulom roku sa nemecká ekonomika zväčšila o 1,6 % a všeobecne sa očakáva, že v tomto roku sa jej bude dariť lepšie. Posilnenie spotrebiteľských výdavkov prispelo k tomu, že nemecká vláda v apríli zlepšila prognózu rastu ekonomiky v tomto a v budúcom roku na 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy