Rusko varuje Facebook, Google a Twitter pred porušovaním zákonov

Ruský regulačný orgán Roskomnadzor varoval spoločnosti Google, Twitter a Facebook, že porušujú ruské zákony týkajúce sa internetu. Spoločnostiam by mohlo hroziť zablokovanie ich služieb.

MOSKVA/FRANKFURT 22. mája (SITA, Reuters) – Ruský regulačný orgán Roskomnadzor varoval spoločnosti Google, Twitter a Facebook, že porušujú ruské zákony týkajúce sa internetu. Hovorca regulačného úradu Vadim Ampelonsky zároveň vo štvrtok uviedol, že spoločnosti riskujú zablokovanie, ak ich činnosť nebude v súlade s pravidlami. „V našich listoch pripomíname spoločnostiam dôsledky porušovania legislatívy,“ povedal. Zároveň uviedol, že vzhľadom na šifrovaciu technológiu, ktorú tieto tri firmy používajú, Rusko nemá možnosť blokovať konkrétne internetové stránky, takže blokovanie určitého obsahu je možné jedine zablokovaním celej služby.

Roskomnadzor žiada spoločnosti, aby rešpektovali internetové zákony, ktoré kritici prezidenta Vladimira Putina považujú za cenzúru. Podľa ruských zákonov musia spoločnosti Google, Twitter a Facebook odovzdávať informácie o blogeroch, ktorí majú viac ako 3 tis. čitateľov denne. Taktiež musia blokovať prístup na stránky, ktorých obsah podľa úradu Roskomnadzor vyvoláva „neschválené protesty a nepokoje“.

Spoločnosť Facebook uviedla, že na vládne žiadosti o údaje odpovedá v súlade s politikou spoločnosti a v súlade s regionálnymi zákonmi a medzinárodnými štandardmi. Z údajov na stránke spoločnosti vyplýva, že firma Facebook odmietla obidve z dvoch žiadostí ruskej vlády o údaje o užívateľoch. Na druhej strane spoločnosť poskytla americkým súdom údaje v takmer 80 % prípadov zo 14 tis. žiadostí.

V podobnej miere komunikuje s americkými súdmi aj spoločnosť Twitter. V druhej polovici minulého roka však spoločnosť odmietla 108 žiadostí ruskej vlády. Firma Google reagovala na žiadosti ruskej vlády v piatich percentách zo 134 žiadostí. To je taktiež výrazne menej ako v prípade komunikácie s americkými úradmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy