Základný garantovaný príjem: Ak nikto nebude musieť pracovať, z čoho to zaplatíme?

, The Atlantic Foto: twitter/2noame;thinkstock

Argument zástancov zaručeného základného príjmu: povedie to k práci, ktorá bude viac kreatívna a bude ľudí viac napĺňať. Otázkou ale zostáva, z čoho základný príjem financovať.

Ak dáte človeku rybu, za deň ju zje. Ak ho naučíte ryby chytať, bude ich jesť celý život. Ale ak naučíte roboty rybárčiť, znamená to, že ľudia budú hladovať, alebo budú mať čo jesť? To je myšlienkový pochod Scotta Santensa. Celosvetovo podobne ako on rozmýšľajú tisícky ľudí, ktorí veria, že vlády by mali poskytnúť každému občanovi mesačný plat dostatočne vysoký na pokrytie základných životných potrieb. Je to myšlienka stará už niekoľko desiatok rokov. Ale spoliehať sa na vlády považoval Santens za mrhanie časom. Radšej sa pustil cestou crowdfundingu, aby si zabezpečil vlastný základný príjem tisíc dolárov mesačne. Je práve na pol ceste k naplneniu svojho cieľa.

Santens sa domnieva, že rast počtu pracovných miest už nedokáže držať krok s automatizáciou. Garantovaný príjem vidí ako východisko z tohto stavu. "Nie je to len otázka potreby základného príjmu v budúcnosti, my ho potrebujeme teraz," hovorí Santens, ktorý žije v New Orleans. "Ľudia to ešte nevnímajú, ale my sme už svedkami všetkých tých dôsledkov. Nedostatok pracovných miest, práce nadčas, extrémna príjmová nerovnosť a strata kúpnej sily spotrebiteľov."

Mnohí odborníci sa domnievajú, že na rozdiel od 20. storočia, ľudia v tomto storočí už nebudú môcť držať krok s automatizáciou len prostredníctvom vzdelávania a občasnej schopnosti inovovať. Nedávna štúdia z Oxfordskej univerzity varuje, že 47 percent všetkých existujúcich pracovných miest, sú náchylné na automatizáciu počas nasledujúcich dvoch desaťročí.

Ľudia v iných krajinách, najmä v Európe, sú otvorenejší myšlienke základného príjmu než Američania. Švajčiari už uvažujú o návrhu zaviesť základný príjem. Aj väčšina z kandidátov v parlamentných voľbách vo Fínsku podporovala túto myšlienku. Ale v USA je to stále problém politický, vzhľadom na pretrvávajúce rozpory ohľadom spravodlivosti a praktickosti základného príjmu. Preto sa Santens rozhodol, zobrať rozhodnutie do vlastných rúk. "Moje riešenie bolo obrátiť sa na crowdfunding, aby som okamžite inšpiroval aj ostatných, aby sa začali zasadzovať o zavedenie základného príjmu," hovorí Santens pre portál The Atlantic.

Na rozdiel od väčšiny start-upov, Santens nežiada o počiatočný kapitál pre konkrétny projekt, ako to robia technologické firmy, či neziskové organizácie. Žiada podporu pre konkrétny problém, ako sú nezaplatené účty za lekársku starostlivosť. Všetky ďalšie peniaze nad 1000 dolárov za mesiac, ktoré sa mu zbierkou podarí nahromadiť, venuje na základný príjem iných aktivistov. Treba však spomenúť aj to, že sa nespolieha výhradne iba na zbierku, zarába aj ako spisovateľ na voľnej nohe. Hovorí, že to isté by sa stalo, ak by základný príjem zaviedla vláda. Ľudia by si dokázali zarobiť ešte niečo dodatočne prostredníctvom svojich pracovných miest.

Crowdfundingový prístup k základného príjmu nie je až taká hlúposť. Skupina viac než 19 000 ľudí sa v Nemecku rozhodla platiť základný príjem tísíc eur mesačne pre 11 vybraných ľudí, bez stanovenia akýchkoľvek. Prví adepti boli náhodne vyžrebovaní a základný príjem začali poberať v septembri 2014. Jedenásty víťaz bol vyhlásený 7.mája. Napríklad jeden príjemca mohol vďaka základnému príjmu opustiť doterajšie zamestnanie a vo voľnom čase začal písať svoju dizertačnú prácu. Ďalší víťaz skončil v call centre a začal študovať, aby sa mohol stať učiteľom. Jeden anonymný komentátor to zhrnul asi najlepšie. "Neuvedomoval som si, ako sme všetci neslobodní."

Santensovo rozhodnutie obhajujú tak klasickí liberáli, ako aj progresivisti. Ide o dôkaz, že základný príjem môže fungovať aj bez účasti vlády. Iní sú ale skeptickí ohľadom takýchto crowdfundingových projektov, ide podľa nich len o okrajový vývoj. Smutnou realitou je, že veľa ľudí, ktorí asi najviac potrebujú základný príjem, si pravdepodobne nedokážu získať priveľkú sympatiu dobrovoľných darcov. Je to vidieť aj pri darcovstve pre deti, či na to odkázané rodiny a bezdomovcov.

Ak dáte ľuďom dostatok peňazí, aby mali na živobytie, prestanú pracovať? Pýtajú sa skeptici. Nezostanú leniví? Odpoveď hovorí o opaku. Keď ľudia prestali pracovať zo strachu, stali sa produktívnejší.

Ale cieľom nie je vytvoriť súkromne financovaný základný príjem, aktivisti sa snažia o verejné financovanie pre všetkých. Súkromný základný príjem má len ukázať, že to môže dobre fungovať. Upozorniť na problematiku.

Medzitým, sa Santens aj naďalej venuje písaniu na voľnej nohe. "Jediný rozdiel medzi tým čo bolo a čo je teraz je ten, že sa zmenila kvalita môjho života. Môžem si dovoliť robiť svoje najzákladnejšie potreby úplne bez obáv," hovorí. "To je veľká výhoda… s vedomím, že peniaze na nájom a jedlo budú vždy na začiatku každého mesiaca, a že sa môžem konečne vyhrabať zo svojich dlhov a dokonca jedného dňa začať šetriť. Ale pokiaľ ide o pokračovanie mojej vášne so základným príjmom, mám veľké šťastie, že môžem vyhlásiť, že je to presne to, čo teraz robím."

Súvisiace články

Aktuálne správy