Pre verejné financie je dobré, že si dokážeme požičať so záporným úrokom

Záporné úrokové sadzby sú výsledkom uvoľnenej politiky Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá dodáva likviditu do bankového sektora. Jej cieľom je oživiť hospodárstvo eurozóny a predísť hrozbe deflácie. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV hlavný ekonóm Sberbank Vladimír Vaňo.

„Napríklad nemecké dlhopisy majú záporné výnosy, to znamená, že investori požičiavajú nemeckej vláde viac, než dostanú späť. Sú to opatrní investori, ktorí sú ochotní zaplatiť pár stotín percenta ako poistku,“ zdôraznil Vaňo.

Aj slovenská vláda si už v tomto roku dvakrát požičala s mínusovým úrokom. V apríli v aukcii dlhopisov splatných 19. januára 2017 dosiahol akceptovaný dopyt hodnotu 54 miliónov eur pri celkovom dopyte 139 miliónov eur. Minimálna úroková sadzba dosiahla zápornú hodnotu 0,0200 % p. a. „Pre verejné financie je to veľmi dobré, pretože majú nižšie úrokové náklady. Zároveň to znamená úspory aj pre domácnosti a firmy. Viac môžu investovať a prispievajú k oživeniu domácej spotreby,“ dodal Vaňo.

Napriek tomu, že objem peňazí v obehu rastie, na rast cenovej hladiny nateraz nemá vplyv. Podľa údajov Štatistického úradu SR priemerná ročná miera inflácie vyjadrená prírastkom priemerného harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov dosiahla v apríli 2015 negatívnu hodnotu 0,2 %. „Menová politika sa nerobí na jeden či dva mesiace. Učebnicovo možno očakávať reakciu ekonomiky na opatrenia v horizonte 9 – 18 mesiacov. V prvých mesiacoch tohto roka možno vidieť znaky oživenia, napríklad aj na úverovom trhu,“ vysvetlil Vaňo.

Rizikom uvoľnenej menovej politiky môže byť vznik investičných bublín, kde ponuka prevyšuje dopyt, napríklad v stavebníctve, pripustil Vaňo. „Čo sa týka bublín, centrálna banka je zodpovedná nielen za menovú politiku, ale aj za dohľad nad bankovým trhom. Prijala viacero opatrení, ktoré majú predísť tomu, aby táto uvoľnená menová politika viedla k neefektívnemu investovaniu,“ dodal Vaňo s tým, že veľmi nízke až záporné úrokové sadzby budú v eurozóne aj v priebehu budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy