EÚ dnes uvoľnila 2 miliardy eur pre MSP v Gruzínsku, Moldavsku a na Ukrajine

Európska únia (EÚ) dnes pri príležitosti podnikateľského fóra Východného partnerstva v Rige oznámila uvoľnenie ďalších 2 miliárd eur v podobe investícií pre malé a stredné podniky (MSP) v Gruzínsku, Moldavsku a na Ukrajine.

Ide o jedno zo sprievodných podujatí dvojdňového summitu Východného partnerstva, ktorý sa dnes začal v lotyšskej metropole.
Prostredníctvom takzvaného Nástroja pre malé a stredné podniky v rámci dohodnutej komplexnej zóny voľného obchodu (DCFTA) so všetkými troma krajinami EÚ bude zo svojho rozpočtu každoročne poskytovať 200 miliónov eur v podobe grantov v priebehu nasledujúcich 10 rokov.

Očakáva sa, že tento príspevok otvorí cestu pre nové investície v hodnote najmenej dvoch miliárd eur pre MSP v Gruzínsku, Moldavsku a na Ukrajine. Finančné prostriedky pre investície budú z veľkej časti prúdiť z Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) a Európskej investičnej banky (EIB).

"Európska komisia (EK) sľúbila konkrétne kroky na podporu obchodu medzi EÚ a našimi východnými partnermi. Dnes sme sľub dodržali. Asociačné dohody a komplexné dohody o voľnom obchode fungujú," konštatoval predseda exekutívy EÚ Jean-Claude Juncker. Dodal, že ide o správnu cestu pre posúvanie ekonomík týchto troch krajín bližšie k EÚ a európskemu vnútornému trhu.
Podľa Junckera suma vo výške dvoch miliárd eur predstavuje investície, ktoré pomôžu zvýšiť konkurencieschopnosť ekonomík týchto troch krajín, a tiež investície do rozvoja miestnych spoločností s potenciálom vytvárania viac pracovných miest.

Eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn v Rige pripomenul, že malé podniky sú životne dôležité pre moderné ekonomiky a sú hlavnou hnacou silou pre rast a zamestnanosť.

"Tento nový nástroj poskytne konkrétnu podporu pre podniky v Gruzínsku, Moldavsku a na Ukrajine, uvoľní ich potenciál a pomôže im uvedomiť si výhody asociačných dohôd a dostať sa na nové trhy," zhodnotil Hahn situáciu.

Podľa stanoviska EK nedostatok likvidity je jedným z hlavných problémov malých a stredných podnikov v krajinách Východného partnerstva. Dnes prezentovaný program pomoci pomôže MSP viac využívať priame zahraničné investície a správať sa v súlade s normami EÚ, čo sa týka kvality produktov a ochrany životného prostredia.

Súvisiace články

Aktuálne správy