Chrenek: Jednotný digitálny trh EÚ zvýši možnosti ekonomického rastu

Ak by mohli ľudia využívať všetky online služby v EÚ, ročne by podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušana Chreneka ušetrili 11,7 miliardy eur.

Pre dobudovanie jednotného digitálneho trhu EÚ je nevyhnutné odstrániť viaceré prekážky, konštatoval v rámci podujatia Jarná ITAPA 2015 vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušan Chrenek. Podľa neho ide najmä o cezhraničné využívanie online služieb. Ako priblížil, v minulom roku nakupovalo cezhranične tovar online len 15 % obyvateľov EÚ, v rámci svojej krajiny to bolo 44 %. "Len sedem percent malých a stredných podnikov predávalo svoje tovary či služby cezhranične," dodal. Ak by ľudia mohli využívať všetky online služby v celej EÚ, mohli by podľa Chreneka ročne ušetriť 11,7 miliardy eur. Jednotný digitálny trh podľa vedúceho zastúpenia EK podporí viaceré oblasti, posilní digitálne siete a zvýši možnosti hospodárskeho rastu.

 

Ak by sa spoločný trh v spomínanej oblasti dobudoval, tak EÚ prinesie ročne 415 miliárd eur. "Potrebujeme mať spoločné normy, pravidlá, aby sme nemali spleť 28 národných trhov, ale dobre fungujúci jednotný európsky trh, ktorý prinesie nové pracovné príležitosti. Môže vytvoriť až státisíce nových pracovných miest," poznamenal Chrenek. "Vítame, či už ako Ministerstvo financií (SR) alebo ako Vláda SR, iniciatívu Európskej komisie v oblasti tvorby jednotného digitálneho trhu v rámci EÚ," uviedol pre médiá štátny tajomník rezortu financií Vazil Hudák.

Zároveň dodal, že ministerstvo vypracovalo Stratégiu podpory startupov. "Vieme, že väčšina startupov je práve v digitálnej oblasti. Na to, aby sme mali viac inovatívnych firiem na Slovensku, potrebujeme vytvoriť celý systém podporných nástrojov," konštatoval Hudák. Spomínanú koncepciu by mala podľa slov štátneho tajomníka schváliť vláda na budúci týždeň. Súčasťou stratégie je možnosť neplatenia daňovej licencie počas dvoch rokov pre startupy, či zjednodušenie registrácie dane z pridanej hodnoty (DPH). "Je tam viacero opatrení, ktoré majú znížiť administratívnu záťaž mladým začínajúcim firmám," vysvetlil Hudák.

Jednou z hlavných tém konferencie Jarná ITAPA 2015, ktorá sa koná 21. mája, je zhodnotenie doterajšieho vývoja projektov v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), ale aj zverejnenie harmonogramu zavádzania služieb, prípadne očakávaných míľnikov do konca tohto roka. ITAPA je od roku 2002 značkou, ktorá zastrešuje všetko, čo súvisí s informatizáciou spoločnosti a eGovernmentom. Podľa organizátorov sa snaží spájať ľudí z verejného a privátneho sektora do konštruktívneho dialógu, z ktorého by mali vyjsť konkrétne riešenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy