Nemecko chce vyplatiť odškodné: Každý žijúci sovietsky väzeň nacistov má dostať 2500 eur

, ČTK Foto: SITA

Nemecká vláda sa chystá vyplatiť dokopy desať miliónov eur na odškodnom približne štyrom tisíckam doteraz žijúcim niekdajším sovietskym vojnovým zajatcom nacistického Nemecka počas 2. svetovej vojny. Oznámili to podľa agentúry Reuters zdroje z nemeckej vládnej koalície.

Kompenzácia má byť vyplatená za utrpenie, ktoré museli zajatci nacistov vydržať. Rozhodnutie nemeckej vlády prichádza v čase, keď si Európa pripomína 70. výročie od konca 2. svetovej vojny, ale aj v čase zhoršených vzťahov medzi západnou Európu a Ruskom kvôli konfliktu na Ukrajine.

V súvislosti s výročím sa hovorí aj o menej často diskutovaných aspektoch svetovej vojny, vrátane osudu miliónov vojnových zajatcov.

Nemecké vládne zdroje Reuters oznámili, že kresťanskí a sociálni demokrati, ktorí tvoria vládnu koalíciu, sa zhodli na vyčlenení príslušnej sumy tak, aby každý z preživších dostal 2500 eur.

Utrpenie 5,3 milióna sovietskych vojnových zajatcov z rokov 1941 až 1945 bolo extrémne a viac ako polovica z nich zomrela. Mnohí boli popravení, ďalší podľahli chorobám alebo hladu.

Nemecký prezident Joachim Gauck nedávno pripomenul zodpovednosť Nemecka za tieto obete a zdôraznil, že krutý osud sovietskych zajatcov ešte v Nemecku nebol plne uznaný.

Súvisiace články

Aktuálne správy