FED nebude zvyšovať základnú úrokovú sadzbu v júni

Streda na svetových trhoch bola chudobná na fundamenty. Dnes sa investorovi sústredili najmä na vývoj japonskej ekonomiky, sledovali sa zásoby ropy v USA a vo večerných hodinách sa očakával zápis zo zasadnutia americkej centrálnej banky (FED).

Na úvod sa pozrieme ako sa vyvíjalo obchodovanie v Ázii. Rast japonskej ekonomiky prekonal očakávania analytikov. HDP Japonska kvartálne rástlo o 0.6 %, pri odhade analytikov 0.4 %, kým hospodárstvo tejto krajiny medziročne rástlo o 3.4 % oproti 2.4 % v predchádzajúcom období. Japonský akciový index Nikke 225 reagoval na tieto dáta posilnením o 0.9 %. Naopak, čínsky Hang Seng oslabil o 0.68 %, zatiaľ čo austrálsky ASX poklesol iba o 0.09 %.

V Európe sa obchodovanie nieslo v pokojnom duchu. Euro aj dnes klesalo voči US doláru najmä kvôli včerajšiemu vyjadreniu ECB, že by mohla navýšiť objem nákupu dlhopisov na viac, ako súčasných 60 miliárd eur mesačne a nahradiť tak očakávaný letný výpadok na trhoch. Tento menový pár dnes ukončil obchodovanie na úrovni 1.1131 EUR/USD, čo je denný pokles o -0.15 %. Európske akciové trhy ukončili väčšinou v zelenom teritóriu, konkrétne: Euro Stoxx 0.19 %. FTSE 100 0.17 %, DAX -0.04 % a CAC 0.31 %.

Investori v USA dnes čakali na nový stav zásob ropy, ktoré v minulom týždni poklesli o 2.7 miliónov barelov na 482.2 mil. barelov, čo je už tretí pokles v rade. Analytici avšak očakávali pokles iba o 1.75 mil. barelov. Na túto správu samozrejme zareagovala ropa posilnením. WTI ropa ukončila obchodnú seansu o 1.29 % vyššie na 58.74 USD/bbl, kým ropa Brent získala 1.23 % a dostala sa na úroveň 64.81 dolárov za barel. Okrem zásob ropy, investori čakali na zápis zo zasadnutia FED-u, ktorý podľa očakávania naznačil, že k zvyšovaniu základnej úrokovej sadzby nedôjde v júni. Na túto správu americké indexy vymazali časť svojich predošlých ziskov z dnešného obchodovania a ukončili nasledovne: DJIA -0.15 %, SPX -0.09 %, NASDAQ.0.03 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy