Ceny ropy sa zvýšili, zdraželo aj zlato

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Ceny ropy v stredu posilnili po správe o poklese zásob v USA, ale zdraženie čierneho zlata stále obmedzovala príliš veľká prevaha ponuky nad dopytom a silnejší dolár. Americký Federálny úrad pre energetiku (EIA) informoval, že zásoby ropy v USA sa minulý týždeň zmenšili o takmer 2,7 mil. barelov, keďže rafinérie zväčšili produkciu. Dolár však stúpol na dvojtýždňové maximum.

Silnejšia americká mena spôsobuje, že komodity, ktorých ceny sa určujú v dolároch, sú menej dostupné pre držiteľov iných mien. Ľahká americká ropa v stredu zdražela o 99 centov, čiže o 1,7 % na 58,98 USD za barel. Cena londýnskej ropy Brent uzavrela vyššie o 1,01 USD, čiže o 1,6 %, a to na úrovni 65,03 USD za barel.

Ceny zlata sa v stredu zvýšili, keďže dolár prišiel o časť svojich ziskov po zverejnení záznamu zo zasadania amerického Federálneho rezervného systému. Záznam totiž ukázal, že podľa názoru predstaviteľov centrálnej banky USA by bolo predčasné zvyšovať úroky v júni. Spotová cena zlata do 18:48 GMT vzrástla o 0,3 % na 1 211,06 USD za uncu. Júnové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy uzavreli vyššie o 2 USD na úrovni 1 208,70 USD za uncu.

(1 EUR = 1,1118 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy