Rast sadzieb v júni by mohol byť podľa členov Fedu predčasný

Zo zápisnice z aprílového zasadnutia predstaviteľov amerického Federálneho rezervného systému vyplýva, že nárast miery inflácie vyvažoval slabší trh práce a ďalšie ekonomické údaje.

Viacero predstaviteľov amerického Federálneho rezervného systému (Fed) na aprílovom zasadnutí vyjadrilo presvedčenie, že zvyšovať úrokové sadzby v júni by bolo predčasné s tým, že nárast miery inflácie vyvažoval slabší trh práce a ďalšie ekonomické údaje. Vyplýva to zo zápisnice z aprílového zasadnutia.

„Množstvo účastníkov si myslí, že je nepravdepodobné, že údaje dostupné v júni budú dostatočným potvrdením toho, že podmienky na rast (úrokových sadzieb) sú uspokojivé,“ píše sa v zápisnici. Predstavitelia americkej centrálnej banky predpokladajú, že po slabšom prvom štvrťroku bude ekonomika posilňovať a podmienky na trhu práce sa budú zlepšovať. Zápisnica výrazne odráža aprílové politické stanovisko Fedu, v ktorom banka poukázala na hospodárske slabiny, oslabenie z prvého štvrťroku však čiastočne pripisuje na konto dočasných faktorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy