Pokles ropných zásob v USA podporil ceny ropy, cena WTI prekročila 59 USD

Ceny ropy dnes zaznamenali rast, pričom cena americkej WTI ukončila päťdňové obdobie poklesu. Dôvodom boli najnovšie informácie z USA, že zásoby ropy klesli aj minulý týždeň. Čiastočne sa pod rast podpísali aj pozitívne údaje z japonskej ekonomiky. Rast cien bol však limitovaný, pričom ich výraznejšiemu zvýšeniu zabránili stále nadmerné zásoby na trhu a silný kurz dolára. Informovala o tom agentúra Reuters.
Americké ministerstvo energetiky oznámilo, že zásoby ropy v USA klesli za minulý týždeň takmer o 2,7 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). To znamená pokles zásob už tretí týždeň po sebe, pričom rozsah poklesu bol výraznejší, než očakávali analytici. Na druhej strane bol nižší oproti údajom, ktoré v utorok (19.5.) zverejnil Americký ropný inštitút (API). Podľa API zásoby ropy klesli v USA v minulom týždni až o 5,2 milióna barelov.
Pod rast cien sa čiastočne podpísali aj informácie, že japonská ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku medziročne o 2,4 %. Bol to najvýraznejší rast za posledný rok.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli vzrástla do 17.52 h SELČ o 81 centov na 58,80 USD (52,89 eura) za barel, pričom v priebehu obchodovania sa dostala nad 59 USD za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa zvýšila o 83 centov na 64,85 USD/barel. Počas dňa zaznamenala rast nad 65 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy