Česká zbrojovka dosiahla vlani rekordný zisk, najviac zbraní išlo do USA

Česká zbrojovka zaznamenala v roku 2014 rekordný zisk 432 miliónov Kč (15,81 milióna eur). Je to zhruba o 200 miliónov Kč viac než v roku 2013. Štvrtina zbraní sa exportovala do USA, druhým najsilnejším trhom zostáva Česká republika. Informoval o tom server iDNES.cz.
Tržby spoločnosti sa zvýšili približne o pätinu na 3,37 miliardy Kč a prvýkrát tak prekročili trojmiliardovú hranicu. Firma zároveň očakáva, že tržby budú pokračovať v raste aj v nasledujúcich rokoch.
V minulom roku zvýšila firma počet zamestnancov približne na 1715. Okrem iného otvorila nový závod na Slovensku v Novákoch, kde v súčasnosti pracuje okolo 70 ľudí. Tento rok by sa počet zamestnancov spoločnosti na Slovensku mal zvýšiť na 200. Ďalšie výrobné závody má Česká zbrojovka v USA. Do Ameriky dodala minulý rok okolo 70.000 zbraní.
Celkovo ich spoločnosť vyrobila v minulom roku štvrť milióna, predaj však presiahol 271.000 kusov. Podľa generálneho riaditeľa Lubomíra Kovaříka sa predaj oproti roku 2013 zvýšil o 14 %. Pod výsledky Českej zbrojovky sa podľa Kovaříka podpisuje aj kooperačná výroba pre automobilový a letecký priemysel. Nevojenská výroba tvorí z tržieb zhruba 0,5 miliardy Kč.
V minuloročných tržbách však dominujú dodávky zbraní. „V prípade zbraní nám jednoznačne najväčšie tržby priniesli Spojené štáty,“ uviedol Kovařík. Na 2. mieste figuruje Česká republika, po ktorej nasledovali Egypt a Mexiko.

Súvisiace články

Aktuálne správy