Šesť bánk dostalo pokutu 6 mld. USD za manipuláciu s devízami

Štyri z pokutovaných bánk , a to Citigroup, JP Morgan, Barclays a Royal Bank of Scotland, priznali, že sa snažili manipulovať výmenné kurzy

NEW YORK, LONDÝN, ZÜRICH 20. mája (SITA, Reuters) – Šesť veľkých bánk dostalo pokutu v celkovej sume takmer 6 mld. USD za zneužívanie svojho postavenia na devízovom trhu, ktorého denný obrat je 5 bil. USD. Štyri z nich, a to Citigroup, JP Morgan, Barclays a Royal Bank of Scotland, v stredu priznali, že sa snažili manipulovať výmenné kurzy.

Obchodníci týchto štyroch bánk od decembra 2007 do januára 2013 elektronicky diskutovali v uzavretej skupine a používali šifry s cieľom manipulovať kurz amerického dolára a eura. Uviedli to americké úrady. Najväčšiu pokutu v stredu dostala britská Barclays, a to v sume 2,4 mld. USD, pretože sa nepodieľala na predošlom urovnaní sporu s britskými a americkými úradmi v novembri minulého roka.

Švajčiarska banka UBS sa vyhla priznaniu viny pri manipulácii na devízovom trhu, zaplatí pokutu 203 mil. USD za jej rolu pri manipulácii s úrokovou sadzbou Libor. Centrálna banka USA pokutovala peňažný ústav Bank of America, ktorá sa podobne ako UBS vyhla priznaniu svojej viny.

(1 EUR = 1,1118 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy